Feng Shui

A Feng Shui alapú lakberendezés célja az egyén és környezetének egyensúlyba hozása. Lényege az energiák és tárgyak harmóniája, az elemek és stílusok összhangja. Sokkal összetettebb és komolyabb lakberendezési irányzat annál, mint amit általában gondolnak róla.
A Feng Shui kifejezés hallatán a legtöbb ember a színes mandalákra, fojtogató füstölőkre és Buddha szobrokra asszociál, pedig ezek az ismeretek nagy múltra tekintenek vissza. A Feng Shui független a helytől és a stílustól is. Ezek az energiák ugyanúgy működnek a minimál vagy a barokk enteriőrben, Japánban éppúgy, mint hazánkban. Alapvetően kétféle módon tekinthetünk egy lakásra vagy házra:
A térszervezés alapja az egyes helyiségek külön egységként kezelése, mivel mindegyikhez hozzárendelhetők a Jin vagy a Jang jellemzők, a színek, a formák, az anyagok és a motívumok. Ez az elsődleges módszer a környezet harmonikusabbá tételére.A Bágua térkép használatával az otthont egy egységként kezeljük. A teljes alapterületet osztjuk fel kilenc egyenlő részre, ahol minden résznek adottak a térkép szerinti jellemzői. Itt már fontos szerepet kap a tájolás is. Az egyes területeket kell a kívánt végeredmény szerint erősíteni vagy gyengíteni, illetve a hiányokat pótolni.Bármelyiket is alkalmazzuk, gondolnunk kell arra, hogy az elv ugyan általános, de a felhasznált eszközök más-más jelentéssel bírhatnak kultúránként, vagy akár országonként is. Például a delfin, mint motívum, mást jelent egy olyan régióban, ahol valóban élnek vadon ilyen állatok, mint egy olyanban, ahol nem a környezet szerves részei. 
Nagyon oda kell figyelni a Feng Shui alkalmazásakor a felhasznált tárgyak, a terek és az ott élő emberek viszonyára, így kérje olyan lakberendező segítségét, akinek ez irányú tudása biztos alapokon nyugszik!
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük