Lingel bútor

Lingel Károly 1864-ben alapította vállalkozását, mely bútorgyárrá nőtte ki magát. Később két fia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Lingel Károly és Fiai Első Magyar Faáru- és Bútorgyár nevű cég.
Legismertebb és legkeresettebb termékük az úgynevezett amerikai típusú könyvszekrény volt. Eredetileg az USA-ban gyártottak ilyet, de hamarosan elterjedt Európában is. Ez gyakorlatilag egy önálló elemekből összeállítható szekrénysor, melynek polcai üvegezett, felfelé nyíló és betolható ajtókkal védettek, így a könyvek nem porosodnak, mégis jól látszanak és díszítik a szobát.
Ez a szekrény része volt az irodabútor családjuknak. Lingel felismerte a bürokrácia terjedését és az azzal járó keresletet, ezért kezdett el íróasztalokat, postai pultokat, különféle tároló szekrényeket gyártani.
A két háború között már konyhába és lakószobába szánt bútorcsaládokat is készítettek. Ezek alkalmasak voltak a tömegtermelésre, így gyorsan ki tudták szolgálni a nagyobb számú megrendeléseket is. A tervezés során figyelembe vették az Art Déco térhódítását.
Az államosításkor BUBIV néven olvasztották be a céget, de 1997-ben a család újra indította azt, így replikaként ismét kapható a könyvszekrény. Az eredeti darabok nagyon keresettek az aukciókon. Nem csak értékesek, de szépek és praktikusak is. Tökéletesen illenek egy klasszikus stílusú könyvtárszobába.

Facebook

One thought on “Lingel bútor

  1. A szocialista irat szekrényt -az ajtók úgy nyíltak mint a Lingen könyvesben-Szeged szekrény néven gyártották.A korpusz viszont egy elemből állt,négy egymás fölötti ajtóval.A szabadalmi perben,a feltaláló pert vesztett…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük