Provence-i stílus

A provence-i stílus már hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Talán az fogja meg leginkább az embereket benne, hogy teljes nyugalmat áraszt.
A francia vidéki stílus esszenciáját foglalja magában. A házak általában terméskőből épültek, vakolatlan falaikkal a táj szerves részeivé váltak. Az ablakokon zsalugáterek vannak, hiszen az erős napsütéstől védeni kell a belső tereket. Ez szükségtelenné teszi a nehéz drapériákat és függönyöket, az ablakokra általában csak pamutból készült fényáteresztő függöny kerül. A földszinten ablakok helyett gyakran francia ajtók vannak. A terasz kinti szobaként funkcionál. Mivel itt kedvezően meleg az éghajlat, az étkezések nagy része is itt zajlik. Egy pergola vagy nagyobb fa árnyékában helyezik el az asztalt.
A házat a vastag falak megvédik a túlzott felmelegedéstől. A nyílászárókat nyitva hagyják, így a hűs szellő át tudja járni a belső szobákat is. A falak világosra vannak festve. A közösségi terekben és fürdőszobákban a padló terrakotta vagy kő burkolatú, a hálószobákban pedig öreg fapadló van. A fából készült bútorok és a régi berendezési tárgyak kopott eleganciája adja meg a hangulatot. Fontos tény, hogy ezek mind eredeti, generációkat kiszolgált darabok, azaz nem újonnan lefestett, majd visszakoptatott technikával készültek. A családban öröklődnek vagy a bolhapiacról kerülnek ide. Alapos tisztítás után már mehetnek is a helyükre. A kovácsoltvas kiegészítők, kisbútorok is gyakoriak. Ezek sokszor világos színűek (törtfehér, krémszín, zöld). A konyhában a tálalószekrény, a hatalmas tömörfa asztal és a kőből készült kandalló a legjellemzőbb berendezési elem. Az egész házban minden kézzel készült, természetes, helyi alapanyagokból. A natúr színek uralmát visszafogott árnyalatok törik meg (kékek, zöldek, rózsaszínek, lilák). A dekorációban is a természet nyilvánul meg. A virágok közül a levendula vezeti a sort, de a mezei virágok is kedvelt díszítő elemek.
Kérje lakberendező segítségét a provence-i hangulat megteremtéséhez otthonában.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük