Világítás

Otthonunk nagyon fontos eleme a fény, ezért az elegendő mennyiségű és minőségű világítás megtervezésére időt kell szánni. Figyelembe kell venni az ablakok méretét és számát, a tájolást és az adott helyiségekben folytatott tevékenységek fényigényét is.
Az általános megvilágítás az egész helyiség szórt fénnyel történő megvilágítását jelenti, melynek feladata a nappali, természetes fény helyettesítése. Erre alkalmasak a mennyezeti lámpák, csillárok.
A helyi megvilágítás elsődleges szerepe a munkaterület (pl. íróasztal, konyhai munkapult, olvasó fotel) megfelelő fénnyel történő ellátása. Ez legtöbbször irányítható szögű.
A hangulatvilágítás segítségével kiemelhetünk egy-egy érdekesebb részletet (pl. festmény, szobanövény, falfülke) a térben, vagy olyan gyengébb fényforrást biztosíthatunk, mely pusztán a sötétség elűzésére alkalmas. Erre használhatók a modern LED szalagok, melyeket elrejtünk, így valóban csak a fényüket érzékeljük, de betöltheti ezt a funkciót például egy dekoratív állólámpa, vagy képmegvilágító is.
A biztonsági világítás feladata a sötétben való tájékoztatás és irányítás. Egy otthon esetében ilyen például a lépcsőfokok megvilágítása, a medence peremének és az autó behajtónak a kivilágítása.
A mesterséges fények használatánál figyelni kell arra, hogy hideg, vagy meleg fénnyel dolgozunk-e. A modern izzóknál és LED-eknél lehet a fény hideg fehér, mely nem mindig megfelelő, mivel barátságtalanná teheti a teret. Otthonunkban ezért érdemes meleg fehér fényt használni, mely kellemes légkört eredményez.
A lámpatestek és fényforrások kiválasztásakor mindig ügyeljünk a padló és a falak színére, mert a sötét árnyalatok jobban elnyelik a fényt és intenzívebb megvilágítást igénylenek. A lámpaernyővel rendelkező világítótestek mindig tompább fényt adnak le. A kristályokkal, üveg részekkel rendelkezők pedig jobban szétszórják a fényt.
A kapcsolók és konnektorok számát, helyét, típusát szintén időben meg kell tervezni, átgondolva életvitelünket és szokásainkat.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonának megfelelő világítási terv elkészítéséhez!

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük