Zöld

A zöldet két elsődleges szín, a kék és sárga összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek hívjuk. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy semleges, nyugodt szín. Komplementere a piros.
Élettani hatásait tekintve a zöld megnyugtat, egyensúlyba hoz, pihenteti a szemet, épp ezért alkalmazzák gyakran egészségügyi intézményekben, iskolákban is. A természetre, növényekre, az életre asszociálunk általa, így a szabad tér érzését nyújtja. A szimbolikában többek között a fejlődéshez, termékenységhez, örök élethez, de tapasztalatlansághoz, méreghez, féltékenységhez is társítják. Ez használatos a szabad, megengedő jelzésekhez.
A zöld lehet hideg és meleg szín is aszerint, hogy a kékből vagy a sárgából van-e benne több. A lakberendezésben jó háttérnek bizonyul erős, vagy élénk színek mellé. Minden helyiségben bátran alkalmazható, főleg a világosabb árnyalatai. Fehérrel, krémszínnel és barnával kombinálva klasszikus, elegáns belső teret kapunk. Sárgásabb árnyalatai frissességet, vidámságot visznek az enteriőrbe. Kerti kiegészítőknek (fészer, hinta vagy lugas vázszerkezete, stb.) kiváló rejtőszín, így azok beleolvadnak a környező növények látványába.
A feng shui a zöld árnyalatait a fa elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe. A 4. csakrához (szív) tartozik.
Az üzleti életben manapság a biotermékek reklámozására, illetve környezetbarát és öko-cégek használják leginkább. Ez a pénz színe is.
Mivel ez a szín rendkívül sokoldalú, hangulatos zöld enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
 
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük