Helyes gyertyaégetés

Kedvelt dolog gyertyákat használni hangulatvilágításként, gyakorlatilag az év bármely szakában. Sokan részesítik előnyben a drágább, márkás illatgyertyákat. Ez esetben talán még fontosabb, hogy azok tisztán égjenek, a lehető legtovább és anyaguk minél nagyobb százalékát felhasználják az égéshez. Ezt néhány apró trükkel és odafigyeléssel érhetjük el.
Az egyik hiba, ha nem hagyjuk a gyertyát elég ideig égni az első meggyújtás után. A kialakuló olvadt viasz tavacska a kanóc körül meghatározza a gyertya élettartamát. Ennek minél nagyobbnak kell lennie, hogy elérje a gyertya szélét, így nem képződik perem, ami később már nem olvad meg. Egy 2,5 cm átmérőjű gyertyának ehhez 1 órát kell égnie.
Ha a kanóc túl hosszú, nem tudja a viaszt a tetejéig felszívni és a gyertya kormozva ég majd. Mindig vágjuk rövidre a kanócot, így a láng egyenletes lesz, ami egyenletes égést is jelent. Az ideális hossz 6 mm.
A huzatnak kitett gyertya lángja táncolni fog, ami kormozást, valamint a gyertya csöpögését eredményezheti. A megoldás egyszerű: ne tegyük a gyertyát huzatos helyre.
Amennyiben valamilyen lámpásba tesszük a gyertyákat, ügyeljünk arra, hogy a levegő szabadon áramolhasson az egyenletes égés biztosításához. A tartó legyen elég nagy és alul-felül nyitott. Így a láng nem kezd el pislákolni és kormozni.
Az egymáshoz túl közel lévő gyertyák kívülről is melegíthetik, így megolvaszthatják egymást, ami csöpögést, deformálódást eredményez. Ennek elkerülésére az ideális távolság az egy csoportban elhelyezett gyertyák között legalább 10 cm.
Gyertya használata esetén mindig ügyeljünk arra, hogy gyúlékony anyagoktól messze helyezzük el és sose hagyjuk őrizetlenül. A biztonság a legfontosabb!

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük