Távolkelet

Az európai ember számára a távolkelet mindig kicsit misztikus világnak tűnt. Ugyanakkor a teljesen eltérő kultúrák nagy vonzerőt is jelenthetnek. Sokan vágynak arra, hogy otthonukban tovább élvezhessék az ott töltött nyaralás érzését.
A japán stílus a Zen-en alapul, ami a buddhizmus egyik ága. A természetközpontúság, a nyugalom és a zavartalan harmónia jellemzi. Az otthonokban nincs semmi felesleges, minden egyszerű vonalú és praktikus. A falak gyakran eltolhatók, így a terek elkülöníthetők, vagy egybe is nyithatók. A bútorok alacsonyak (futon, ülőpárnák), a világítás szolid. A natúr színek adják az alapot: a bambusztárgyak bézs színei, a faanyagok sötétbarnái, a rizspapír törtfehér színei. Ezekhez jöhetnek a színfoltok, de csak kis mennyiségben. A bonsai fák és az élő bambuszok behozzák a természetet. Mini japán kerttel is tökéletesíthetjük az összhatást. A természetes színek megtörésére jó módszer például egy cseresznyepiros kimonót falidíszként, vagy tradicionális használati tárgyakat (pl.: teáskészlet) díszítésként alkalmazni.
Az indiai stílusú enteriőr élénk színeivel kápráztat el elsősorban. A telt fűszerszínek (kurkuma sárga, fahéj barna, paprika piros stb.) mellett a drágakövek színeit (pl.: smaragd, zafír, rubin) merészen használják együtt. Jellemzőek a dúsan faragott, sötétbarna fa bútorok, a több rétegben alkalmazott, csillogó textilek, tükrök és réz kiegészítők, színes falak. A baldachinos ágy jó választás, ha ezt szeretnénk megvalósítani otthonunkban is. Szimbólumok mélyítik el az amúgy is mozgalmas látványt: Buddha, elefántok, lótuszvirágok. A gyöngyökkel, apró tükrökkel hímezett nagy párnákat székek helyett is használják. A hagyományos szárikból készíthetünk függönyt, de ágytakaróként is jól mutatnak. Tompa megvilágítás illik hozzá leginkább, legyen az lámpás, vagy gyertyák sokasága.
A balinéz stílus egy igazi trópusi szigetvilágot hoz be otthonunkba. Nyugodt és visszafogott stílus. A házak nyitottak az erdő, vagy az óceán felé. A tér nagy és szellős. A teakfa barnája uralja az enteriőröket. Nem csak padlóburkolatként és bútorként hasznosítják, de csodás szobrokat is készítenek belőle. A természet itt is elsődleges szerepet játszik. A víz és a zöld növények elengedhetetlen kellékek a stílus megteremtéséhez. A fehér textilek törik meg a natúr színek egyhangúságát. Baldachinos ágy, lágy muszlin függönyök, természetes kövek a fürdőben teszik teljessé a látványt. Az élénk színeket a trópusi virágok biztosítják.
A fentieket nyugodtan megvalósíthatjuk az otthonunkban is. Fontos azonban, hogy az ingatlan adottságaira szabjuk a stílusokat, különben könnyen nyomasztó, vagy díszletszerű lehet a végeredmény. Kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük