Vizuális térjavítás

Sokan találkoznak azzal a problémával, hogy a lakásban, vagy házban egy helyiség mérete, alakja nem megfelelő. Ha nincs pénz, idő, vagy lehetőség falat bontani, akkor a vizuális hatások megváltoztatásával javíthatunk az összképen és a térérzeten.
Ebben a színek lesznek segítségünkre. Általánosságban elmondható, hogy a hideg színek tágítják, míg a meleg színek szűkítik a teret. Azonban az sem mindegy, hogy ezek a színek mennyire sötétek/világosak, illetve telítettek/telítetlenek. Ezen kívül minden helyiségnek hat oldala van (általában): a négy fal, a padló és a mennyezet. Mindegyiket használjuk fel a kívánt eredmény eléréséhez!
A túl nagy belmagasság nem mindig előny. Rideg, kongó lehet még a berendezett tér is. Ha a falakhoz és a padlóhoz képest sötét színűre festjük a mennyezetet, azt közelebb érezzük magunkhoz, így vizuális csökkenhet a magassága. Sokkal barátságosabb, hívogatóbb lesz az összhatás akkor is, ha hideg színt választottunk hozzá. A világos mennyezet, sötét falak kombinációval ennek ellenkezőjét érhetjük el, ha nagyon alacsony a belmagasság.
Amikor egy szoba csőhöz hasonlatos és keskeny, szűkös érzetet kelt, célszerű a szemközti rövid falat sötétebbre festeni, ezáltal az sokkal közelibbnek tűnik majd. Ezzel ellentétben, ha a két oldalsó fal sötétebb, a szemközti fal jóval távolabbinak tűnhet. Ez érzéki csalódás, de sokat javít az otthonosság érzetünkön.
Szintén általános megfogalmazás, hogy a hat oldal közül a padló legyen sötétebb árnyalatú, mert ez lehorgonyozza a teret, biztos alapot ad. A többihez képest túl világos padló épp ellenkezőleg, a bizonytalanság érzetét kelti az oda belépőben.
A fentieknél minden esetben a kontraszt a meghatározó! Példa: homokszín padló, fehér mennyezet és pasztellkék falak > ezek a színek vizuálisan nagyon közel vannak egymáshoz, tehát az összkép hat világos oldal lesz majd, függetlenül attól, hogy a padló a legsötétebb közülük.
Kérje lakberendező segítségét a tökéletes tervezéshez.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük