Patchwork, quilt, appliqué

A patchwork napjainkban is divatos kézimunka fajta. Eredete valószínűleg a szegénységben gyökerezik, hogy mindent, amit lehet, újra felhasználjanak. A régi, elhasznált ruhák, háztartási textilek még épen maradt darabjait felszabdalták és ezeket újra összevarrták. Ágytakarókat és párnahuzatokat készítettek belőlük.
A foltokat geometrikus alakzatokra vágják (háromszög, négyszög, ötszög, hatszög), hogy egymással jól kombinálhatók és könnyen összeilleszthetők legyenek. A kis darabokat nagyobb egységekké, úgynevezett blokkokká varrják össze, majd ezeket a blokkokat illesztik össze a kész egésszé. Sokféle alapminta alakult ki, melyek külön nevet is kaptak (pl.: Ohio Star, Windmill, Log Cabin). A felhasznált anyagok színei és mintái adják meg a takarók igazi báját.
A kézzel készült, régi darabok nagyon értékesek. A varrógép elterjedésével sokkal könnyebb művelet lett a patchwork készítés is. Azonban sokan éppen azt szeretik benne, hogy bárhol végezhető, akár a buszon utazva is. Sok lelet bizonyítja, hogy a történelem során folyamatosan foglalkoztak az emberek hasonló újrahasznosítási technikával. A 18.-19. században terjedt el igazán az amerikai telepeseknek köszönhetően. A viktoriánus korban státusszimbólum is volt, hogy milyen minőségű textilekből készítették a nők a kézimunkát (ők nem régi ruhákat használtak), mivel a nyomott mintás pamutanyagok vásárlását csak a tehetősebbek engedhették meg. A II. világháború után vált hobbivá, kellemes időtöltéssé a foltvarrás. Ma már mintakönyvek, kezdő készletek, tanfolyamok érhetőek el a témában, szinte bárhol.
A quilt olyan takaró, mely három rétegből áll (felső réteg, töltet, hátoldal) és ezeket díszvarrásokkal (steppelés) rögzítik egymáshoz. A varrás a teljes felületen történik és ez adja meg a mintát. A felső réteg lehet patchwork munka is. Ez esetben a steppelést úgy végzik, hogy az kiemelje a patchwork mintáját.
A harmadik foltvarrásos technika az appliqué. Egy textil alapra más textilekből kivágott darabokat varrnak rá úgy, hogy azok széleit folyamatosan aláhajtják. Itt nem a geometriai formákból áll össze a minta, hanem már eleve a választott alakot vágják ki az anyagból. Ez csak kézzel varrható, géppel nem. Kombinálható az előbbi két módszerrel is.
Néhány patchwork takaró remek dekorációs elem lehet egy hálószobában, vagy nappaliban. Ha Ön is beszerezne/készítene néhány mutatós darabot, kérje lakberendező segítségét a választáshoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük