Narancssárga

A narancssárgát két elsődleges szín, a piros és sárga összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek hívjuk. Ezt tartják a legvidámabb színnek. Nincs hideg árnyalata. Komplementere a kék.
Élettani hatásait tekintve a narancssárga egyszerre nyugtató és izgató. Növeli az étvágyat, ösztönzi a kreativitást, pozitív hatással van a szexualitásra és az emberi kapcsolatokra. A szimbolikában az erőhöz, kitartáshoz, boldogsághoz, fiatalsághoz társítják. A tűzre, naplementére, őszre, gyümölcsérésre asszociálunk általa.
A narancs nagyon jól helyettesítheti a pirosat. Anélkül energetizál, hogy emelné a vérnyomást. Bár feltűnő szín, nem nyomja el a környezetét és nem olyan kihívóan ingerlő, mint a piros. Megvan benne a sárga vidámsága és napsütéses érzete is. Mivel a földszínek közé tartozik, a lakberendezésben előszeretettel alkalmazzuk az ilyen színekkel berendezett terek élénkítésére. Bátran használjuk nappaliba, étkezőbe, konyhába, tompább árnyalatait akár gyerekszobába, hálóba is. Fehérrel, krémszínnel és barnával kicsit tompíthatjuk az erejét és elegáns belső teret alkothatunk. Ahogy a meleg színek általában, látványra ez is szűkíti a teret. Élénk árnyalatai jól illenek trópusi vagy mediterrán hangulatú enteriőrökbe is.
A narancssárga a feng shui-ban a Jang, azaz a férfi oldal színe. A 2. csakrához (szex) tartozik.
Az üzleti életben sok dizájner választja ezt a színt figyelemfelkeltés, kiemelés céljából, mivel nem hat agresszívan. Játékgyártók, élelmiszeripari cégek gyakran használják termékeik reklámozásánál.
A túl sok ebből is nyomasztóan hathat, így hangulatos, klasszikus narancssárga enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük