Viktoriánus stílus

A viktoriánus stílus a 64 évig uralkodó Viktória királynőről (1819-1901) kapta nevét. Boldog házassága Albert herceggel és erős személyisége meghatározta az egész akkori brit társadalmat.
A viktoriánus stílus legjellemzőbb vonásai a családcentrikusság, az erkölcs és az otthoni kényelem megteremtése. A középosztály vagyoni helyzete egyre jobb lett, így már nem csak a nemesség engedhette meg magának, hogy nagy házat vigyen, vagy drága árucikkeket vásároljon. Megjelent a tömegtermelés is, ami lehetővé tette az olcsóbb, de minőségi anyagok, kiegészítők beszerzését (pl.: porcelán, kárpitanyag).
A magánélet védelmében átalakultak az otthonok. A hálószoba privát területté vált. A vendégeket a szalonban, könyvtárban, budoire-ban fogadták. A szobákat dús mintájú függönyök, szőnyegek díszítették, az ülőbútorok puha kárpitozásúak, kényelmesek lettek. A nők szívesen készítettek saját kezűleg dísztárgyakat (pl.: madárfészek- és virágkompozíciók, akvarellek, kézimunkák, árnyképek), sőt a bútorok, használati tárgyak decoupage-olása, azaz színes papírdarabokkal borítása is nagy divat lett. A szobákat bútorokkal zsúfolták tele, hogy minden családtag megtalálhassa a kedvére való tartózkodási helyet. A fűtést a kandalló biztosította, világításra gázlámpákat használtak. A gyerekeknek általában külön emeletet biztosítottak (legtöbbször a padlástérben), ahol nem csak aludni, de játszani is volt lehetőségük. A festményeken megjelent a családábrázolás. A cselédség alkalmazása sem maradt a nemesek kiváltsága. A cselédek a ház életétől elszeparáltan, külön szárnyban, vagy az alagsorban kaptak helyet, ahogy a kiszolgálóhelyiségek is (konyha, kamra, mosószoba). A higiénia is előtérbe került, bár csak kevés ház rendelkezett külön fürdőszobával, de minden hálószobában volt mosdószekrény tállal, kancsóval. A kádat is a hálószobába, a kandalló elé állították be fürdéskor. Ebben az időben terjedt el a vízöblítéses angol WC.
Az 1851-es londoni világkiállítás sokat lendített az ország kereskedelmén. Az emberek megismerhették távoli tájak használati- és dísztárgyait, szokásait. Később az Arts and Crafts mozgalom visszahozta a kézzel készült, egyedi termékek virágkorát. Fontos szerepet kapott a kert és a kertészkedés, amit szintén a vagyoni helyzet megmutatására használtak. Ennek jegyében egzotikus növényeket, ritka gyümölcsöket termesztettek (pl.: ananász, rododendron). A konyhakert elengedhetetlen volt. Az építészetben és építészeti elemeknél újjáéledt a gótika is.
Rengeteg gyönyörű stílusjegy jellemzi ezt a korszakot, melyek a mai modern társadalomban is klasszikus értéket és szépséget teremtenek. Egyedi viktoriánus hatású enteriőr létrehozásához vegye igénybe lakberendező segítségét.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük