Valódi bőr

A valódi bőr már az őskor óta jelen van az ember otthonában. Eleinte csak ruhaként és takaróként használták fel, később, ahogy finomodott a kikészítés minősége, más célra is alkalmazták. Ma a lakberendezésben elsősorban ülőbútorok kárpitanyagaként és szőnyegként találkozunk a bőrrel, pedig sok más felhasználási módja lehet, mely érdekesebbé teszi az enteriőrt. Amennyiben férfias otthon létrehozása a cél, ez még nagyobb hangsúlyt kaphat.
Több gyártó is forgalmaz olyan bútorfogantyút, mely bőrből készült, vagy bőrborítást kapott. A kontrasztos fonallal készült esetleges varrás egy szükséges elemből díszítő motívumot varázsol. Finom részlet például egy konyhabútoron.
Régi házak könyvtárszobáiban sokszor úgy oldották meg a hangszigetelést, hogy az ajtó szoba felőli része vastagon kipárnázott bőrborítású volt, mivel ez a helyiség gyakran a dolgozó szoba szerepét is betöltötte. Ezt steppeléssel, vagy gombozással is díszítették. Ezt az elegáns megoldást a modern korban is felhasználták, például cégvezetők irodájában. Még ha nincs is szükség a hangszigetelésre, nyugodtan elevenítsük fel a hagyományt, mert különleges hangulatot adhat az otthoni irodánknak is.
Régen az íróasztalok lapját is bőr betéttel látták el. A papír nem mozgott rajta írás közben, ugyanis a magas fényű lakkozás, politúrozás igencsak csúszós felületet eredményezett, valamint a könyöknek is kényelmesebb volt. Klasszikus stílusú bútorokat gyártó cégeknél még mindig kapható ilyen íróasztal.
Különféle használati- és dísztárgyakat is találhatunk bőrrel borított változatban ma is. Nem csak természetes és elegáns anyag, de tartós is. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: tároló dobozok, levélbontó kés és nagyító nyele, kézműves faliképek, poháralátét.
Mostanában egyre nagyobb divat a műbőr fali panelek használata az otthonokban, elsősorban látványelemként. TV készülék mögé, a kábelek elrejtésére is alkalmas, de könnyű tisztíthatósága miatt előszobai fogas-fal és ágy melletti falvédő szerepben is helytáll. Aki nem szereti otthonában a műanyagot, valódi bőrből is megrendelheti, hiszen ezek mindig egyedi méretben készülnek.
Kérje lakberendező segítségét otthonának berendezéséhez akkor is, ha ragaszkodik egy bizonyos anyag használatához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük