Valódi bőr

A valódi bőr már az őskor óta jelen van az ember otthonában. Eleinte csak ruhaként és takaróként használták fel, később, ahogy finomodott a kikészítés minősége, más célra is alkalmazták. Ma a lakberendezésben elsősorban ülőbútorok kárpitanyagaként és szőnyegként találkozunk a bőrrel, pedig sok más felhasználási módja lehet, mely érdekesebbé teszi az enteriőrt. Amennyiben férfias otthon létrehozása a cél, ez még nagyobb hangsúlyt kaphat.
Több gyártó is forgalmaz olyan bútorfogantyút, mely bőrből készült, vagy bőrborítást kapott. A kontrasztos fonallal készült esetleges varrás egy szükséges elemből díszítő motívumot varázsol. Finom részlet például egy konyhabútoron.
Régi házak könyvtárszobáiban sokszor úgy oldották meg a hangszigetelést, hogy az ajtó szoba felőli része vastagon kipárnázott bőrborítású volt, mivel ez a helyiség gyakran a dolgozó szoba szerepét is betöltötte. Ezt steppeléssel, vagy gombozással is díszítették. Ezt az elegáns megoldást a modern korban is felhasználták, például cégvezetők irodájában. Még ha nincs is szükség a hangszigetelésre, nyugodtan elevenítsük fel a hagyományt, mert különleges hangulatot adhat az otthoni irodánknak is.
Régen az íróasztalok lapját is bőr betéttel látták el. A papír nem mozgott rajta írás közben, ugyanis a magas fényű lakkozás, politúrozás igencsak csúszós felületet eredményezett, valamint a könyöknek is kényelmesebb volt. Klasszikus stílusú bútorokat gyártó cégeknél még mindig kapható ilyen íróasztal.
Különféle használati- és dísztárgyakat is találhatunk bőrrel borított változatban ma is. Nem csak természetes és elegáns anyag, de tartós is. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: tároló dobozok, levélbontó kés és nagyító nyele, kézműves faliképek, poháralátét.
Mostanában egyre nagyobb divat a műbőr fali panelek használata az otthonokban, elsősorban látványelemként. TV készülék mögé, a kábelek elrejtésére is alkalmas, de könnyű tisztíthatósága miatt előszobai fogas-fal és ágy melletti falvédő szerepben is helytáll. Aki nem szereti otthonában a műanyagot, valódi bőrből is megrendelheti, hiszen ezek mindig egyedi méretben készülnek.
Kérje lakberendező segítségét otthonának berendezéséhez akkor is, ha ragaszkodik egy bizonyos anyag használatához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük