Órák

Az ember számára mindig fontos volt az idő mérése. Eleinte a természeti jelenségeken kívül (nap, hold, csillagok állása) nem volt erre más lehetőség. Ahogy fejlődött az ember technikailag, úgy alakult ki az igény valamiféle szerkezetre, mellyel pontosabban lehet mérni az eltelt időt. Sokféle megoldás követte egymást a történelem során (napóra, homokóra, gyertyaóra, vízóra, stb.), míg eljutottunk a ma is ismert órákig. Természetesen ezeknek is rengeteg fajtája van, sokféle módon csoportosíthatók (például: kijelzés módja, hordozhatóság, alkalmazott mechanika). A lakberendezésben használt órák a funkcionalitásuk mellett dekorációs szerepet is betöltenek.
Az antik álló óra hazánkban már ritkaságnak számít. Ezek faborítású, igazából már bútordarabnak számító, nagyméretű ingaórák, üveg által védett számlappal és üvegablakkal, melyen át az inga látszódik. A skandináv Gusztáv-stílus gyakran dolgozik velük, mint fókuszponttal. A fa részeket általában lefestik a stílusra jellemző színre (fehér, törtfehér, szürke, világoskék). Az angolszász országokban a fa eredeti barna színét tartják meg leginkább, lakkozva, esetleg pácolva.
A kandalló óra, a nevének megfelelően, régen a kandallón kapott helyett. Jellemzője a teljes talpon álló kivitelezés. A borítás lehet fa, kőzetféle, valamilyen fém, vagy ezek kombinációja. A számlapot általában itt is üveg fedi. Gyakori a szoborral kiegészített változat. Egyszerűbben szemlélve az asztali órákkal rokon.
A falióra az egyik legkedveltebb típus. Nagyon sokféle lehet: ingás, kakukkos, konzolos, stb. Szín- és formavilága is rendkívül változatos, akárcsak a mérete. Könnyen lehet belőle fókuszpont, azonban a környezetébe is olvadhat, ha ez a cél. Nem kell kinyitni, elővenni, megfordítani, kerülgetni, csak rápillantunk, és már megyünk is tovább.
Az ébresztőóra az asztali órák egyik speciális válfaja. Ahogy az a nevéből is sejthető, elsősorban a hálószobában használjuk. Mostanában azonban a mobiltelefonok kezdik kiszorítani ezeket az órákat az otthonokból. A régi típusú, két harang közti ütő mozgásával hangot adó ébresztőórák mellett biztosan senki nem aludt el 🙂
Aki a feng shui szabályait be akarja tartani mindig ügyeljen arra, hogy – bármilyen óráról is van szó – pontosan járjon. Ha a rendszeres felhúzás, elemcsere, javíttatás ellenére késik, siet, megáll, inkább cseréljük le az adott darabot.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő kiegészítők kiválasztásához is.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük