Albérletben

Albérletben lakók gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy szinte semmit nem alakíthatnak a saját ízlésükre. Mivel más tulajdona az ingatlan, általában nem engedik a falfestést, a bútorok átalakítását, falfúrást, padlócserét, vagy hasonló, végleges változtatást. A nagyon alapos takarítást leszámítva, milyen lehetőségei vannak a bérlőnek, ha nem szeretne egy vagyont költeni az ideiglenes lakhelyre, betartaná a szerződésben foglaltakat, ugyanakkor számára kellemes környezetben akar élni?
A fürdőszoba a legkényesebb pont, itt különösen elvárjuk a higiénia érzését, a tiszta és rendezett környezetet. Cseréljük le a zuhanyfüggönyt, ha van. Igazán nem nagy befektetés és az ízlésünknek megfelelő darabot választhatunk. A régit megtarthatjuk, ha úgy érezzük, vita lenne a tulajdonossal annak eltérő ízlésvilága miatt. A padlót is feldobhatjuk kültéri, rácsos, klikkes padlóburkolóval. Mivel a helyiség általában kicsi, nem kell sokat venni. A rácsok között a víz is el tud folyni a padlóösszefolyóba. Kellemes rálépni és szép látványt nyújt. A nem megfelelő világításon talán segít egy izzócsere, ha már a lámpát magát nem cserélhetjük le. A rejtett led csík is működhet, hiszen az bármikor eltávolítható, ha úgy ragasztjuk fel. A kiegészítők a sajátjaink (szappantartó, törölköző, tároló dobozok, stb.), így azokkal bátran variálhatjuk a színeket és a mintákat.
A konyhában komfortosabb hangulatot tudunk teremteni egy könnyen mosható szőnyeggel, és egy függöny cserével. Kicsit nagyobb ráfordított összeget jelent a bútor fogantyúinak cseréje (a régieket tegyük el, mert az a lakáshoz tartozik). A világítást hasonló módon javítsuk fel, mint a fürdőben. A kiegészítők (saját darabjaink: konyharuha, cserepes fűszernövények, dekoratív kávéfőző, stb.) nagyon sokat jelentenek a látvány szempontjából itt is.
Bútorozatlan ingatlan esetén, legalább a szobák üresek, oda a saját bútoraink kerülnek be. Azonban a bútorozottan bérelt lakásban kihívást jelenthetnek még a szobákban lévő holmik is. A belmagassághoz illő, készre varrt függönyöket olcsón meg lehet vásárolni. Elég nagy a választék szín és minta tekintetében is. A régi függönyt egyszerűen hajtsuk össze és rakjuk el a kiköltözésig. Ha kevés a tárolóhely, esetleg rákényszerülhetünk plusz bútor beszerzésére. Nagyon sok internetes adok-veszek csoport van, ahol használt, de nagyon jó állapotú bútort találunk, a boltihoz képest töredék áron. Költözéskor ezeket akár újra el is adhatjuk. Ugyanígy beszerezhető például kilépő szőnyeg az ágy mellé, vagy egy nagyobb a nappali kanapéja elé. Növényekkel, díszpárnákkal, takarókkal még a legsiralmasabb enteriőrbe is élet vihető.
Az erkély korlátjára damillal, vagy gyorskötözővel felerősített, fillérekért kapható gyékény napozó szőnyegek eltakarják a nem túl esztétikus korlátot, mellvédet. Rövid távra egy kevésbé drága műfű is jó választás lehet. Egymásra rakott faládákba kerülhetnek a cserepes virágok, így nem kell falat fúrni a virágtartónak.
Kérje lakberendező segítségét albérletének otthonossá tételéhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük