Szőnyegek másképp

Amikor lakberendezési tárgyakat öröklünk, lehet köztük olyan darab, amitől nem szívesen válnánk meg, ugyanakkor eredeti állapotában a saját otthonunkba nem tudjuk integrálni. A bútorokat viszonylag könnyű átalakítani, lefesteni, más funkciót adni nekik. A szőnyegekkel azonban már nehezebben boldogulhatunk. Ha szép, de méretben nem megfelelő, vagy kissé már kopottas az állapota, esetleg egy rokon készítette saját kezűleg, akkor van néhány mód a megmentésére.
A padló helyett tegyük a falra. Falikárpitok, faliszőnyegek már évszázadokkal ezelőtt is használatban voltak. A takarási és huzatfogó funkció mellett a szépség is fontos volt. Nyugodtan követhetjük ezt a hagyományt. A nagy falfelület a nappaliban, vagy az ágy mögötti fal a hálószobában tökéletes hely a szőnyeg számára. Remek fókuszpont lesz a szobában. Fa keret segítségével erősítsük a falra úgy, hogy ne tudjon megnyúlni. Ha hosszabb futószőnyegről van szó, még egy fél baldachin rész is kerülhet belőle az ágy fölé.
A szövött, puhább szőnyegeket használhatjuk ágytakaróként, vagy az ágy végébe terítve díszítő elemként. A kedvenc olvasó fotelünket, vagy a kanapét is „kibélelhetjük” vele, ezzel kuckósabbá téve azt és védve az eredeti kárpitot.
A szőnyeg kárpitozáshoz is kiváló anyag. Felújíttathatunk vele egy puffot, karosszéket, vagy lábzsámolyt is. Strapabíró lesz, miközben az örökség is új életre kel. Így könnyű színt vinni az enteriőrbe.
A kopottasabb szőnyegekből készíttessünk díszpárnát, ülőpárnát. Vastag az anyag, ezért célszerű profi varrodára bízni a feladatot, ahol ehhez megfelelő gép is van. A nagyon viseltes részeket kihagyva, méretre vágják a szőnyeget és úgy készítik el a párnát. A klasszikus szőnyegekhez nagyon jól illenek a rojtos, gyöngyös díszítő elemek is.
Aki kedvet kapott az átalakításokhoz, de nem rendelkezik örökölt darabokkal, az sok antikvitásban találhat számára megfelelő, szép, régi szőnyegeket. Kérje lakberendező segítségét a válogatáshoz és a további felhasználási ötletekhez.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük