Provence

Provence. Egy szó, mely a legtöbb embert azonnal elvarázsolja. Képzeletünkben megjelennek a hatalmas levedulamezők, a nyugodt vidéki házak és a fehér-szürke-kék ezernyi árnyalata. Ez a táj már számos költőt, festőt, írót is megihletett.
Ki ne szeretne egy ilyen kőből épült, kék zsalugáteres, nagy kertes házban élni? Ahol a belső terekben régi fabútorok, kovácsoltvas kiegészítők, terrakotta padló és megnyugtató légkör fogadja az embert. A berendezés kopott eleganciával hirdeti az idő múlását és az örök értékeket. Természetes anyagokból, kézzel készült darabokról van szó, melyek generációkat kiszolgáltak már.
Képzeljünk magunk elé egy hálószobát, ahol a festett, ámde kopottas falakból nyugalom árad. Ahol a meleg éghajlat ellenére is kellemes alvást biztosít a gyönyörűen faragott fa ágy és a ropogós, hímzett fehér ágynemű. Ahol kis balkonra kiülhetünk reggelente meginni a kávét a kovácsoltvas kerek asztalka mellett. Majd lemehetünk a teraszra, hogy a kényelmes padon ülve fogyasszuk el a helyi termékeket és terményeket felsorakoztató reggelit.
A konyhában nagy, kétajtós, felül üveges tálalószekrény áll a fal mellett. Festett fa ez is, mint a legtöbb bútor. A hatalmas kőkandallóban tűz helyett egy nagy agyagedény áll, tele frissen szedett levendulával. A tömörfa asztal büszkén terpeszkedik középen. Főzési munkálatokhoz éppúgy használják, mint az ebéd vagy vacsora tálalásához. A kétszárnyú franciaajtót kitárva szinte a kertben érezhetjük magunkat. Így az egész házat átjárja a virágok illata és a hűs szellő. 
Sajnos nem élhet mindenki Provence-ban vagy vásárolhat ott nyaralót. De a hangulatot és a látványt átcsempészhetjük onnan akkor is, ha történetesen egy teljesen más országban élünk. Mindegy, hogy magasemeleti lakásról vagy modern építésű házról van szó. Ügyes megoldásokkal ez könnyen megvalósítható. Hiszen mindenkinek jár az álmok megvalósulása. Legalább ezé az egyé…
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük