Színegyensúly

Egy enteriőrben a stílus mellett a színek egyensúlya is nagyon fontos tényező. Általában három fő színt szoktunk beválasztani egy szoba színpalettájába. Természetesen a szivárvány minden színe jelen lehet emellett (gondoljunk a könyvek gerincére, az emlékbe kapott csecsebecsék sokféleségére), de a hangulatot ezek határozzák meg. Példának vegyünk egy klasszikus színkombinációt: csokoládébarna – világoskék – krémszín.
Ha mindhármat azonos arányban adagoljuk, akkor nem lesz meghatározó a végeredmény, nem lesz fókuszpontunk sem és a szem csak körbejár a szobában. De ha kicsit eltoljuk az arányokat mindjárt kellemesebbé válik az összkép.
Mindez egy szoba esetében azt jelenthetné, hogy három fal és a parketta lehet barna (még ha más árnyalat is), a főfal világoskék, a kiegészítők (pl. függöny és dísztárgyak) pedig krémszínűek. Vagy ha semlegesebb végeredményt szeretnénk, akkor a falak és a szőnyeg legyen krémszínű, a függöny és a kanapé kék vagy kék mintás, a fa bútorok/képkeretek pedig csokoládébarnák. Minden esetben jó ötlet olyan tárgyakat is betenni, melyek mindhárom színt magukba foglalják (pl.: díszpárna, váza).
Amikor kiválasztottuk kedvenc színeinket, akkor azon túl, hogy passzolnak-e egymáshoz, érdemes azt is megnézni, milyen arányban célszerű felhasználni őket a megfelelő hatás eléréséhez. Ha valaki bizonytalan, kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét. Ilyen esetben akár egy-két órás konzultáció is elegendő lehet.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük