Ókori görög és római stílus

Az antik görög és római kultúra nem csak az ókorban volt meghatározó, de a történelem során többször is visszatért (reneszánsz, klasszicizmus, neoreneszánsz, neoklasszicizmus) az építészet és a művészetek révén a lakáskultúrában is.
A fennmaradt épületek, használati tárgyak azt mutatják, hogy a meghatározó színek a natúr, természetes palettából kerültek ki, ami a felhasznált anyagoknak köszönhető: például a márvány fehérsége és a mészkő krémszíne. A textileket növényi, állati és ásványi anyagokból kinyert festékekkel színezték. A falakra közvetlenül festették fel a tájképeket, életképeket. Az ülőbútorok kárpitozás nélküliek voltak, de párnákat már használtak. Az építészet és a szobrászat a vallási, a közéleti és a magánéleti területet egyaránt kiszolgálta. Jellegzetes építészeti elem volt a háromféle oszloprend: dór, ión, korinthoszi. A díszítő motívumok közül talán az akantuszlevél, a voluta és a meander a legismertebb. Az épületeket is színes díszítésekkel, aranyozással látták el, ami azonban az évszázadok során lekopott. A padlót gyakran apró mozaikkal burkolták, padlófűtést is alkalmaztak.
A mai, korszerű lakberendezési elveknek megfelelő otthonokba is becsempészhetjük az antik világ varázsát. A burkolatok között széles körű mozaik csempe választékot találunk. Természetes kövekből nem csak padlóburkolatnak való, de falra tehető ultra vékony kőfurnér és kőtapéta is kapható. Ha a lakás/ház kialakítása megengedi, használjunk könnyű, üreges ál-oszlopokat díszítő elemként. A kariatidával díszített bútorok, az antikolt fém kiegészítők (csaptelepek, lámpatestek, fogantyúk, stb.), a fehér gipsz szobrok, az amfora alakú vázák mind hangsúlyosabbá tehetik az erre a stílusra való törekvésünket. Maradjunk a bézsek, fehérek, barnák természetes kombinációjánál, amit egy kis arannyal fényűzővé tehetünk (például a fürdőben arany üvegmozaik díszítéssel). Kiegészítőként ezekhez bármilyen élénk szín jól mutat majd.
Kérje lakberendező segítségét klasszikus antik stílusú enteriőr kialakításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük