Gyűjtemények

A különféle gyűjtemények elhelyezése egy idő után gondot okozhat. Megválni nem akarunk tőlük, de tárolni sem mindig tudjuk úgy, ahogy szeretnénk. A helyhiány vagy a szervezetlenség a legfőbb ok.
Vannak olyan gyűjtemények, melyek tárolási módszere elég kézenfekvő: ilyenek például a könyvek, bélyegek, DVD-k, stb. Ezeknek a rendes könyvespolcon, a TV alatti szekrényben vagy a kávézóasztal aljában találhatunk helyet. Bepolcozhatjuk akár a lépcső alatti vagy az ajtó feletti holt tereket is. De a speciálisabb, vagy a lakáson belüli kiállításra szánt gyűjteményekkel már nehezebb a helyzet. Hozzájuk méltó módot kell találni a megmutatásukra, ne csak egy fiók mélyéről húzzuk elő, mikor épp vetnénk rá egy pillantást.
Szobrok, kerámiák, üvegtárgyak jól mutatnak egy kifejezetten erre a célra készülő keskenyebb polcon, melyet felülről spotlámpák vagy LED világítanak meg. Ugyanígy alkalmas lehet erre gipszkartonból készült falfülke-sor is.
A makettek, modellek számára lehet kapni nekik készült, falra erősíthető rekeszes tárolókat. De könnyedén megtervezhetjük és elkészíthetjük mi magunk is, fa és némi festék felhasználásával.
A különféle festmények, metszetek, rajzok esetében arra kell vigyázni, hogy olyan falfelületre kerüljenek, ahol nem éri őket közvetlen napfény, mert attól károsodnak. Célszerű üveglapot is tenni a keretükbe a por ellen, ha megoldható.
Kisméretű tárgyak gyűjtésénél (ásványok, külföldi szuvenírek, órák, stb.) jó megoldás lehet, ha egy helyre, mintegy csendéletként állítjuk ki őket. Akár egy komód tetején, TV feletti vitrinben vagy a dohányzóasztal üveglapja alatt. Csoportosíthatjuk a tárgyakat szín, stílus, téma vagy forma szerint is. Ne csak a nappalit tekintsük erre megfelelő helyszínnek, kirakhatjuk őket az előszobában, fürdőben (pl. kagylókat, köveket), hálóban is.
Fontos, hogy soha ne essünk túlzásba! Ne foglalják el a szoba minden szabad sarkát a gyűjtemény darabjai – hacsak nincs erre egy külön helyiségünk. Amikor egy gyűjtemény már túl nagyra nőtt, próbáljunk meg szortírozni: csak azokat tegyük ki, amelyek a legszebbek vagy valamiért a kedvenceink. A többi elfér egy dobozban is a szekrényben.
Ha nem tudjuk, hogyan optimalizálhatnánk a meglévő helyet ennek megfelelően, vagy milyen módon mutathatnánk meg legjobban kincseinket, kérjük lakberendező segítségét.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük