Piros

A piros a három alapszín közé tartozik. A színkör legfeltűnőbb tagja, éppen ezért sokan kedvelik. Komplementere a zöld.
Élettani hatásait tekintve a piros növeli a vérnyomást, izgatóan hat az idegrendszerre, gyorsítja az anyagcserét, aktiváló hatása növeli az életerőt, ugyanakkor feszültséget is kelt, idegessé tesz. Nappali fényben ezt vesszük észre legjobban. A szerelemre, szexualitásra, tűzre, vérre, háborúra asszociálunk általa. A szimbolikában veszélyt, tiltást jelent, ezért ezt alkalmazzák a közlekedésben is a tilos jelzésekhez. A katasztrófa elhárítási ágaknál és egészségügyi szerveknél gyakran használják, gondoljunk például a Vörös Keresztre vagy a tűzoltóságra. Régen a piros volt az egyik legdrágább ruhafesték, amit egy pajzstetű fajból vagy a bíborcsigából állítottak elő, így csak a tehetősek engedhették meg maguknak, tehát a hatalommal és gazdagsággal is szoros összefüggésbe került (pl. az ókori rómaiak bíborszegélyes tógája, a bíborosok díszruhája). A piroslámpás negyed sem véletlenül kapta ezt a színt.
A pirosnak van a meleg színek közül a legintenzívebb közelítő hatása, ezért az ilyen színre festett szobát sokkal kisebbnek érezzük. Ételszín, így jól illik étkezőbe, konyhába, de serkentő hatása miatt használhatjuk az otthoni irodában is. Sokan festik hálószobájuk falát pirosra, mivel ez a szerelem színe. Azonban ez hosszú távon nem jó megoldás, alvászavarokat és idegfeszültséget okoz. A hálószobának nyugalmat kell sugároznia, ha mindenképpen szeretnénk pirosat bevinni ebbe a térbe azt úgy tegyük, hogy az ágyból fekve már ne lássunk rá. Például fektessünk le piros szőnyeget, csak az ágy mögötti falat fessük pirosra, ágytakarót vagy díszpárnát tegyünk az ágyra, amit lefekvéskor amúgyis elpakolunk. Mindenképpen óvatosan bánjunk vele, mivel nagyon tolakodó és agresszív szín. Otthonunkban inkább csak kiegészítőkön, fókuszpontoknál használjuk. Fehérrel, krémszínnel tudjuk tompítani az erejét. Nagyon jól mutat feketével, sötétbarnával, szürkével kombinálva is. Mély tónusai elegánsabbak, például a bordó vagy a burgundi vörös. Ezeket gyakran alkalmazták galériaszerűen kiállított aranykeretes festmények háttérszíneként is.
A feng shui a vöröset a tűz elemhez köti. A Jang, azaz a női oldal színe. Az 1. csakrához (gyökér) tartozik. Kínában ez a jószerencse színe.
Az üzleti életben általában a nagyon rámenős, gyorsan terjeszkedő, tömegcikkeket előállító cégek használják logójuk vagy termékeik színeként. Egyből szembetűnik a vásárlóknak a boltok polcain és a reklámokban.
Igazán elegáns vörös enteriőrt nem könnyű feladat létrehozni, ezért kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét már a tervezéshez is!
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük