Fekete

A fekete tulajdonképpen a színek és a fény hiányát jelenti, így technikailag nem nevezhető színnek. Mégis nagyon hangsúlyos szerepet kap a lakberendezésben és a divatban is.
A szimbolikában a feketét általában a halállal, gonosszal, sötétséggel, félelemmel kötik össze. Nyugati kultúrákban a gyász színe. Ugyanakkor tekintélyt parancsoló, erőt sugárzó is. A többi színt még intenzívebbé teszi. Sárgával kombinálva veszélyjelzésekhez alkalmazzák, ahogy maga a természet is teszi.
A lakberendezésben elsősorban hangsúlyozásra használjuk. Egy fekete függönnyel például az ablak vonalát tehetjük még szembetűnőbbé. A tapéta mintájában a fekete kontúr erősíti a motívum hatását. Világos enteriőrökben egy-egy fekete dísztárggyal irányíthatjuk a tekintetet, fókuszpontokat hozhatunk létre. Ezért célszerű a fekete TV képernyőt elrejteni, hogy ne az legyen a középpontban. A fekete szín használata mindig eleganciát sugall, formális hatást és luxus érzetet kelt. Jó háttér lehet festmények számára is.
Legyünk bátrak és alkossunk kifejezetten fekete enteriőrt! Megfelelő világítással egyáltalán nem lesz nyomasztó a tér, így akár minden falat feketére festhetünk. Fehérrel vagy krémszínnel kombinálva a legelegánsabb a hatás. De hangsúlyozhatjuk csak az egyik falat fekete mintás tapéta segítségével és választhatunk hozzá hasonló kárpitozású nagy bútorokat. Ügyeljünk a matt és fényes felületek kontrasztjára. Különböző fekete textúrák használatával izgalmasabbá tehetjük a látványt. Gyakran alkalmazták ezt a színt pl. az art deco, chinoiserie és empire stílusoknál is. Padlóra tökéletes színválasztás, mert stabilitást ad, szinte lehorgonyozza a bútorokat. Hálószobába csak mérsékelten vigyük be, inkább csak nőies kiegészítőkön, amilyen például egy csipkeszegély vagy szexi lámpaernyő. Ezüsttel, arannyal, kristályokkal kombinálva a fekete igazán fényűző lesz.
A feng shui a feketét a víz elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe.
Az üzleti életben a fekete szintén eleganciát és pénzbeli értéket fejez ki. Gondoljunk például a fekete öltönyre vagy szmokingra, luxusautókra, gálaruhákra.
Ettől a színtől sokszor félnek az emberek, ha lakberendezésről van szó. Pedig igazán látványos és ízléses életteret lehet alkotni a segítségével. Kérje színtanácsadó-lakberendező tanácsát a vágyott hatás eléréséhez.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük