Régi tárgyak

Mai rohanó világunkban is fontos a régi tárgyak szeretete. Nem feltétlenül a vagyonokat érő, több száz éves darabokról van szó, hanem bármiről, amit már használtak, két-három generációt kiszolgált, de legfőképpen megvan a saját története.
Amellett hogy szép, hogy emlékeket hordoz, egy ilyen tárgy természetesen már nem tökéletes, hiszen használták. Hacsak nincs frissen restaurálva, meglátszik rajta az idő. A festék kicsit mattabb, a lakkozás néhány helyen karcos, a fogantyú elszíneződött, a szövet kissé megfakult. A családban öröklődő tárgyak magát a családot is jelképezik. Mindegy milyen a mérete, anyaga, tényleges értéke. A régi tárgyaknak megvan az a sajátossága, hogy akkor is megmozgatják a fantáziánkat, amikor egy idegentől kerülnek hozzánk. Ha a bolhapiacon vagy interneten vásárolunk például egy régi komódot, annak történetét nagy valószínűséggel nem fogjuk megismerni, a bútor azonban mesél magáról. Pusztán a kora miatt eszünkbe jut, hogy vajon hány helyen állhatott már, kik használhatták, esetleg hogyan élte túl a világháborúkat. Ez akkor is így marad, ha átfestjük, kicseréljük a fogantyúkat, vagy üveget tetetünk az ajtajába. Aki belép otthonunkba, érezni fogja a bútor korát.
A régi tárgyak szeretete független attól, hogy ki milyen stílust kedvel. Minden enteriőrnek életet adnak, otthonná teszik a lakást. Egy minimalista berendezéshez is kitűnően illik például egy régi festmény. A legújabb divat szerint berendezett loft lakásba is betehetünk egy század eleji reklámtáblát, vagy antik fűrészeket a falra – kép helyett. A klasszikus stílusoknál ez sokkal magától értetődőbb dolog. Rengeteg utánzatot, utángyártott használati tárgyat lehet manapság kapni a boltokban. A hangulatot azonban igazán azzal fűszerezhetjük meg, ha legalább egy valódi régiséget is elhelyezünk a térben. Figyeljük meg vendégeink reakcióit: mindenki ezt fogja először megnézni.
Ha valamilyen különleges, egyedi régiséget keres otthonába, a beszerző körútra vigyen magával egy szakembert is a hamisítványok kizárása miatt. Egy már meglévő darab köré terveztetné a többi berendezést? Szeretné, ha az Ön lakását is életre keltené egy oda illő régiség? Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez. 

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük