Skót kockás minta

A skót kockás mintát, ahogy azt a magyar elnevezés is mutatja, a skót örökséggel hozzák kapcsolatba. Angol neve: tartan. 
Maga a minta különböző szélességű és színű csíkokból áll, melyek egymást 90 fokos szögben keresztezik, így mindkét irányban egy hálós mintát hoznak létre, ami kockás hatást eredményez. A fő csík mindkét oldalán egyforma szélességű és színű csíkok húzódnak vízszintes és függőleges irányban is, azaz a minta teljesen szimmetrikus. Ez különbözteti meg a skót kockát a más, hasonló hatású kockás mintáktól. A szövés során a szálak sorrendjét megcserélik, ezzel a két adott színt „összekeverve” létrehoznak egy harmadikat. 
A hiedelemmel ellentétben, régen nem is annyira a klánoknak, mint inkább intézményeknek, régióknak, családoknak volt azonos színű öltözékük. Később forrt össze a minta a skót nemzetiességgel és népviselettel. Eleinte csak a ruhaanyagokon használták, ezek szinte kizárólag gyapjúból készültek és természetes festékekkel színezték őket. A viktoriánus korban terjedtek el a mesterséges festékanyagok, lehetővé téve új színvariációk használatát is.  
Napjainkban a skótkockás minta már nem korlátozódik az öltözködésre, sőt a textilanyagokra sem. Szinte bármilyen anyagból készült tárgyon megjelenik, legyen az papír, porcelán vagy műanyag. Éppen ezért a lakberendezésben számos lehetőség áll rendelkezésünkre a minta alkalmazására: nem csak bútorkárpitokon, de tapétán, lámpaernyőn, étkészleten, szőnyegen, stb. is. Sokan a karácsonyi hangulattal azonosítják a piros és zöld kombinációjú változatokat. 
Ha Ön is kedveli és szeretné otthona összképének részévé tenni a skót kockás mintát, kérje lakberendező segítségét.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük