Lila

A lilát két elsődleges szín, a kék és a piros összekeveréséből kapjuk, ezért úgynevezett másodlagos színnek nevezzük. Komplementere a sárga.
Élettani hatásait tekintve a lila erős árnyalatai energiát szabadítanak fel, segítik a kreativitást és a memóriát. Pasztell árnyalatai viszont megnyugtatóak, a védettség érzetét keltik, jók az álmatlanság ellen. A szimbolikában többek között a tudáshoz, misztikumhoz, titokzatossághoz, bölcsességhez társítják. A filmekben, mesekönyvekben sötét árnyalatai sokszor a varázsló, világos árnyalatai pedig a tündérek ruhájának színe. A pompát és gazdagságot juttatja eszünkbe. Régen a francia királyi ház gyászszíne volt.
A lila lehet hideg és meleg szín is aszerint, hogy a kékből vagy a pirosból van-e benne több. A lakberendezésben viszonylag új szín, manapság nagyon divatos. Sötétebb és erőteljesebb tónusai kiválóan párosíthatók fehérrel, feketével és szürkével. Világosabb árnyalatai jól mutatnak krémszínnel, világos zölddel, törtfehérrel kombinálva. Ezüsttel együtt használva fényűző teret hozhatunk létre. Megfelelő lehet hálóba, gyerekszobába és játszószobába (világos tónusok), vagy gardrób szobába, otthoni irodába és mozi szobába (sötét tónusok). A levendulaszín a romantikus, vidéki stílusok egyik kedvelt színe. Nem ételszín, így konyhába, étkezőbe mértékkel használjuk, inkább csak a kiegészítőkön. A 13 év alatti gyerekek háromnegyedének a lila a kedvenc színe.
A feng shui szerint a lila megerősít a változásokban és spirituális segítséget nyújt. A 6. csakrához (harmadik szem) tartozik.
Mivel ez a szín önmagában „túl sok”, valamint rendkívül erőteljes, drámai hatású lehet, ízléses lila enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.
 
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük