Mennyezet

A mennyezet a szoba hatodik oldala, amiről gyakran megfeledkezünk. Régen a mennyezetet ritkán hagyták fehéren, legtöbbször gazdagon díszített, vagy színes volt. Miért ne eleveníthetnénk fel ismét ezt a szokást? 
A mennyezet színével, vagy díszítésével hangsúlyozhatjuk a helyiség stílusát, kiegészíthetjük a berendezés nyújtotta összképet, de akár plusz csavart is adhatunk a hangulatához. Mindehhez az első és legfontosabb kérdés: mekkora a belmagasság? A sötét színűre festett mennyezet vizuálisan lejjebb ereszkedik, míg a világos színű feljebb emeli a tekintetet. 250 cm-es belmagasságnál is lehet például kávébarna a színe, ha kuckósabb, melegebb hangulatra vágyunk – mondjuk egy könyvtár esetén – és 360 cm-es belmagasságú szobában is festhetjük akár halványkékre, ha a szellős hatást kívánjuk érvényesíteni – például egy hálószobában. Vegyük figyelembe azt is, hogy a falak színe visszatükröződik a mennyezetre és viszont. A színek mellett a díszítőelemek is segíthetnek a mennyezet hangsúlyozásában: stukkók, díszlécek, rozetták. Ezek készülhetnek gipszből, műanyag habból, vagy fából is. Alapszínük általában fehér, de tetszőleges színre festhetők. A rozettát csillárok, függesztékek csatlakozásához szoktuk elhelyezni. Átmérője legyen kicsit kisebb, mint a csilláré. Bár ezt a szabályt megszeghetjük, ha eltúlzott méretű díszítő elemmel akarjuk a belépő vendég figyelmét felfelé irányítani. Az úgynevezett holkerlécek eltakarják a fal és a mennyezet találkozását, ezáltal vizuálisan növelik a belmagasságot. A díszléceket a falra, közvetlenül a mennyezet alá helyezik el. Amennyiben ezt a mennyezettel megegyező színre festik, alacsonyabbnak tűnik a helyiség. Stukkókat tehetünk a sarkokba, vagy akár a rozetta köré is. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire díszes végeredményt szeretne. Hatásuk tompítható azzal, ha az egész mennyezetet egyszínűre, valamilyen semleges árnyalatra festjük. 
Hasonló eredményt érhetünk el azzal is, ha díszítőelemek helyett kézi festéssel dekoráljuk a mennyezetet (stencilezés, képek, csíkok, stb.). Ez jóval gazdaságosabb megoldás, de nagy kézügyességet igényel. Amennyiben a házunk/lakásunk stílusa megengedi, álgerendákat is felhelyeztethetünk. Nem feltétlenül kell őket a mennyezettől elütő színűre festeni ahhoz, hogy hangsúlyosak legyenek. Mutatós megoldás a fém burkolólap is. 
Merítsen ihletet történelmi épületek látogatásakor, legyen az kastély, múzeum vagy ilyen helyen működő közintézmény, majd kérje lakberendező segítségét, hogy a látottakat otthonában is meg tudja valósítani.
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük