Fémes színek

A „fémes szín” kifejezés hallatán azonnal az arany és az ezüst jut eszünkbe, amit a legtöbb ember a sárgával és a szürkével azonosít, valamint a hideg-meleg ellentétre asszociál. Ennél jóval több fémes árnyalat létezik, sőt a különböző színeknek is adhatunk metál csillogást. 
Az otthonunkban lévő elemek kapcsán elsősorban a valóban fémből készült kiegészítőkre gondolunk: csaptelepek, bútor fogantyúk, lámpatestek, képkeretek. Anyaguk lehet réz, króm, acél, bronz, vas, stb. Ezek szinte automatikusan kerülnek be az enteriőrökbe. Ennél hangsúlyosabb felhasználást tesznek lehetővé a festékek, textilek és tapéták. Az arany színűre festett fa bútorok fényűző hatást keltenek. A fémszállal szőtt kárpit bármilyen stílusú ülőbútort feldob. Az egyszerűen berendezett tér is hangsúlyt és fókuszpontot kap egy fémes mintájú tapétától. A történelmi stílusoknál (pl. reneszánsz, rokokó, empire) gyakran találkozunk ezekkel a megoldásokkal, sokszor eltúlzott formában is. Az aranyozás mindig a gazdagság szimbóluma volt, templomok esetén az isten(ek) tiszteletét fejezték ki vele. Napjainkban a króm és nikkel bevonatok nem csak a csillogást, de a tartósságot is biztosítják.
A feng shui a Jinhez, azaz a női oldalhoz köti az ezüstöt (holdi minőség), a rezet és a bronzot (vénuszi minőség). A Janghoz, azaz a férfi oldalhoz tartozik az arany (nap) és a vas (marsi minőség). 
Az üzleti életben a fémes árnyalatoknak inkább reprezentatív szerep jut. Nagyobb fogadásokon az étkészlet aranyozása, vagy egy üzletember aranyórája jelzés értékű. Az édességek papírjának metálos csillogása felkelti érdeklődésünket, exkluzivitást sugall. 
A fémes felületeket csak mértékkel használjuk otthonunkban, mert könnyen eluralkodnak a helyiségeken. Kérje lakberendező segítségét az ízléses csillogás megteremtéséhez!
Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük