Cukorbot

A karácsonyi cukorbot (candy cane) az egyik legnépszerűbb csokoládémentes ünnepi édesség. Története 1670-ig nyúlik vissza. A Cologne Katedrális karvezetője hajlított meg cukorpálcikákat bot formájúra, hogy hasonlítsanak a pásztorok botjára. Ezeket osztotta ki a gyerekeknek a betlehemezés alatt. A cukor ekkor még teljesen fehér volt.
A karácsonyi cukorosztás szokása hamar elterjedt Európában. Amerikába 1847-ben került át, mikor egy német emigráns a karácsonyfáját cukorbotokkal díszítette fel. Csak a századfordulón jelent meg a csíkos cukor, fehér alapon piros csíkozással. Ekkor ízesítették először borsmentával is, ami végül a tradicionális ízesítés lett.
A cukorbotokat kézzel készítették, csak 1950-ben fejlesztettek ki egy gépet a Bob’s Candies cégnél, ami a cukorpálcikákat meg is tudta hajlítani. Ez tette lehetővé a tömeggyártást és a cukorbotok világszerte történő árusítását.
Ma már szinte minden színben gyártanak ilyen cukrokat. A karácsonyi készülődés során azonban továbbra is a piros-fehér változat a legkeresettebb. A zöld-fehér és a piros-zöld-fehér csíkozás is népszerű.
Ezt a tradicionális csíkozást sok más karácsonyi terméken és dekoráción is megjelentetik a gyártók, mert népszerűsége miatt nagy a kereslet ezekre. Csak néhány példát említve: különböző formájú karácsonyfadíszek, csomagolópapírok, más formájú édességek, fénydekorációk. Magát a cukorbotot is felhasználják karácsonyfadísznek és dekorációs elemnek az elfogyasztás helyett.
Kérje lakberendező segítségét a stílusos karácsonyi dekorációhoz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük