Igazi vagy műfenyő?

Minden karácsony előtt felmerül a kérdés: valódi fenyőfát vagy műfenyőt vegyünk? Néhány gondolat, ami talán segít a döntésben.
Valódi fenyőfa: a tévhittel ellentétben nem irtanak ki egész erdőket a karácsonyfák miatt. Magyarországi termelők foglalkoznak a fenyők nevelésével, kifejezetten erre a célra. Ugyanúgy, mintha búza vagy sárgarépa lenne. Amit eladnak, ahelyett újakat ültetnek, így marad meg a körforgás. Mivel helyben, maximum 200-250 kilométeres körzetben „termesztik”, onnan is szállítják, ezért az ökológiai lábnyoma csekély. A januárban kidobott vágott fenyőket elviszik tűzifának, vagy felaprítják. Értelemszerűen lebomlik. Ha van helye karácsony utánra, a földlabdás, cserepes fenyő jó alternatíva lehet: a kertünket díszítheti még hosszú évekig. Vannak olyan árusító helyek, ahova az ünnepek végével visszavihetők.
Műfenyő: PVC alapanyagból gyártják, többségüket Kínában. A szállítás ezer kilométerekben mérhető, ezért az ökológiai lábnyom elég jelentős. A PVC a környezetre káros hulladék, bár nagyobb energiaráfordítással újrahasznosítható (ez csak elvétve történik meg). Illata természetesen nincs. Előnye, hogy egyszeri költségért hosszú évekre megoldjuk a karácsonyfa kérdését. Megfelelő tárolás esetén elég strapabíró, nem hullajtja a tűleveleit és nem kell locsolni. Mindig tökéletesen formás, több színben, méretben, kivitelben kapható.
Kérje lakberendező segítségét otthonának ünnepi dekorálásához is.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük