Festett felületek fényessége

Festék vásárlásakor nem csak a szín és a márka lehet kérdés, hanem az is, milyen felületet ad majd. Célszerű átgondolni az alábbiakat még beszerzés előtt, különösen akkor, ha falfestékről van szó.
A matt festék nem veri vissza a fényt, így remekül elrejti a felületi egyenetlenségeket. Szinte már krétaszerű látványt ad. Hátránya, hogy nehezen tisztítható és könnyen ledörzsölődik, megkarcolódik. Kis igénybevételnek kitett helyiségekben (pl. hálószoba) és mennyezetre ajánlott.
A szatén festék csekély mértékben visszaveri a fényt, így enyhe „fénye” van. Ellenállóbb, könnyebben tisztítható, de a nagyobb felületi egyenetlenségeket láthatóvá teszi. Intenzívebb igénybevételnek kitett helyiségekben (pl. előszoba), valamint ajtókra, ablakkeretekre ajánlott.
A félfényes festékkel kezelt felület a gyakoribb tisztítást is jól bírja, a felületi hibákat azonban megmutatja. Visszaveri a fényt az adott helyiségbe, így sötétebb terekben hasznos ez a típus. Konyhába, fürdőszobába ajánlott.
Magas fényű festéket akkor használjunk, ha nem bánjuk, hogy vonzza majd a tekintetet az így kezelt felület. Nagyon ellenálló, ezt a legkönnyebb tisztítani, azonban minden apró hibát megmutat, ezért nagyon fontos a felület előkészítése festés előtt. Bútorokra ajánlott leginkább.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő festék kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük