Thonet bútorok

Michael Thonet nevét a hajlított bútorgyártás úttörőjeként ismerte meg a világ. 1796-ban született Németországban. 1830-tól kísérletezett a gőzöléses technológiával, ahol az eljárás során a fát hőkezeléssel hajlítják a kívánt formára és az a formában kihűlve a továbbiakban megtartja alakját. Az 1841-es koblenzi kiállításon Metternich herceg felfigyelt rá és Bécsbe hívta, ahol egy évvel később megkapta az udvartól a jogot a gyártásra. Fiaival gyárat alapított és 1850-ben megkezdték a sorozatgyártást. Az 1851-es Londoni Világkiállításon bronzérmet nyert.
Első modelljük a 4. számú szék volt, ami a Daum kávéháznak készült. A székek lényege az egyszerűségükben rejlik. A kör alakú ülőlaphoz egyetlen U-alakú háttámla csatlakozik, mely hátul a lábakban folytatódik. Az első lábak is enyhén íveltek. A lábakat egy kör alakú merevítő köti össze. A felhasznált faanyag hengeres formájú. Ezt az alapmodellt azután sokféleképpen variálták és a háttámla kitöltésére is rengeteg lehetőséget ajánlottak. A 14. számú modell lett a legkelendőbb, mely a fentihez képest csak egy hajlított karfával bővült.
Thonet a sikert annak is köszönhette, hogy bútorai tökéletesen beleillettek az akkor virágzó szecesszió organikus stílusába. Könnyedség, anyagtakarékosság és tartósság jellemezte őket. A sokféle szék mellett készítettek asztalokat, fogasokat, bölcsőket, stb. is.
Az 1867-es Párizsi Világkiállításon már aranyérmet nyert. A cég világhírűvé vált. Thonet bútorokat a mai napig gyártanak, mostanában ismét divatos berendezési tárgyaknak számítanak. A régi darabokat festéssel könnyű felújítani és a mai ízléshez igazítani.
Kérje lakberendező segítségét örökölt darabjai felújításához, az Ön otthona stílusának megfelelően.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük