Fapadlók

Sokak álma, hogy otthonukban igazi fából készült padlóburkolat legyen. A sokféle megnevezés között azonban nem könnyű eligazodni. Lássunk néhány paramétert, ami talán segítheti a választást.
A hajópadló fenyőből készül, a lécek 10-15 cm szélesek és 3-5 méter hosszúak, oldalai fózoltak. Ezeket hosszirányban eltolva fektetik le egymás mellé és a párnafákhoz rögzítik őket. Általában a természetes színt meghagyva, csak lakkozással védik a felületet, de olajjal és viasszal is kezelhető.
A svédpadló annyiban különbözik a fentiektől, hogy a lécek hossza csak 1 méter és készülhet trópusi fából is.
A csaphornyos parketta keményfából készül (pl.: tölgy, bükk), a vakpadlóhoz szögelik, vagy beton aljzatra ragasztják. A lécek 4-5 cm szélesek és 25-50 cm hosszúak. Lerakás előtt célszerű pár hétig abban a helyiségben tárolni, ahova kerül, hogy alkalmazkodjon a páratartalomhoz. Felületére általában csak lakkréteg kerül. Különféle mintákban rakható le, az enteriőr stílusának megfelelően (pl.: halszálka, kosárfonat).
A szalagparketta tömör keményfából készül, a léc szélessége 15-18 cm, hosszúsága 2-4 méter. Ragasztás vagy szögelés nélkül lerakható, éppen ezért könnyen szét is szedhető, majd újra rakható.
Az intarzia parketta négy-, vagy hatszögletű lapokból áll, melyeknek egyenként különféle keményfából alkotott mintája van. Egymás mellé helyezésükkel alakul ki a helyiség padlójának végleges mintázata. Igazán klasszikus stílust képvisel. A szabályos lapok oldalhossza 40-50 cm.
A parafa padló kicsit különbözik a többitől, mivel ez a paratölgy kérgéből készül, tehát megújuló, környezetbarát alapanyag. Az őrleményből a lapokat préseléssel készítik. Mintázatát a szemcseméret adja. Jó hő- és hangszigetelő.
Kérje lakberendező segítségét otthonának stílusához és a helyiségek méretéhez illő fa padlóburkolat kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük