Festmény témák

Egy szép festmény mindig dísze otthonunknak. A színe, a mérete és a stílusa meghatározó lehet az enteriőrben, de összhangban is kell lennie vele. A festmény témáját azonban már csak az egyéni ízlés határozza meg. Művészettörténeti alapokon az alábbi nagyobb témaköröket különböztetjük meg a festészetben (a teljesség igénye nélkül):
Tájkép: témája elsősorban a természeti képződmények (hegyek, vizek, erdők, mezők, égbolt stb.), de ide soroljuk a városképeket, utcarészleteket, épületekről készült műveket is. A XV-XVII. század folyamán a környező tájat gyakran alkalmazták a festmény tényleges témájának (főként portréknak) a háttereként.
Életkép (zsánerkép): témája az udvari, a polgári vagy a paraszti élet mindennapi eseményei. A szereplők kiléte nem mindig ismert.
Csendélet: témája a festő által különféle tárgyakból összeállított dekoratív kompozíció. Ezek lehetnek a természet kincsei (virágok, kagylók, ásványok stb.) vagy ember alkotta tárgyak is (nagyító, könyv, serleg stb.), illetve ezek kombinációja.
Portré: témája egy konkrét személy. Lehet egészalakos ábrázolás és arckép is. A fényképezés előtti időkben ez volt az egyetlen lehetőség egy személy vonásainak megörökítésére. A nemesség mindig is nagy súlyt fektetett a családfa ilyen jellegű megjelenítésére.
Történelmi: témája történelmi események, bibliai történetek vagy mitológiai jelenetek. Általában morális üzenetet közvetít. Bár magának a történetnek egy meghatározott pillanata kerül ábrázolásra, sokszor az előzményekre vagy a következményekre is található utalás a képen.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonába leginkább illő festmények kiválasztásához is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük