Famintázatok

A nem tömörfából készült, hanem csak famintázatú termékek (pl.: laminált padló és munkapult, kerámia járólap) esetén a gyártók az elnevezéssel próbálják segíteni a vásárlót abban, hogy az melyik valódi faanyagra hasonlít(ana) leginkább. A fantázianév általában két tagból áll: az egyik az igazi fa neve (pl.: tölgy), a másik legtöbbször a színre vonatkozik (pl.: mokka), de lehet utalás az eredetre (pl.: amerikai), vagy a felületre (pl.: rusztikus) is. Azonban szinte minden gyártónál más-más kinézete van még az azonos fafajtára utaló termékeknek is. Így a vásárló helyzete nem könnyű, ha szeretne egységességre törekedni és például a konyhájába azonos mintázatú laminált padlót és munkapultot választani.
A teljesség igénye nélkül lássunk néhány gyakori, mérsékelt égövi fafajtát és rövid jellemzésüket (nyers, kezeletlen felületre).
Tölgy: Színe sárgásbarna. Mintázata erőteljes, szinte férfias megjelenést ad a készterméknek. Magas csersav tartalma miatt nagyon tartós. Ez a leggyakrabban használt bútoripari faanyag.
Fenyő: Színe a fajtától függően a sárgásfehértől a vörösesbarnáig terjed. Mintázata markáns, jellegzetes, az erezetet sűrűn tarkítják csomók. Olcsó, könnyen megmunkálható, jól pácolható.
Bükk: Színe vöröses fehér (gőzölve hússzínű). Mintázata homogén, finom szövetű, erezete szinte alig látható. Jól esztergálható, gőzölve jól hajlítható.
Juhar: Színe fehér, néha sárgás árnyalattal. Mintázata egyenletes, világos színe miatt finom rajzolatú. Szálkamentesen hasítható, jól fehéríthető és pácolható.
Cseresznye: Színe vörösesbarna, ami idővel mélyül. Erezete dekoratív, a tölgyénél finomabb rajzolatú. Csiszolással könnyen fényezhető.
Dió: Színe szürkésbarna. Erezetét a lakkozás mutatja meg a legszebben. Jól faragható. A diógyökér mintázata dús, sokszínű és erőteljes. Egzotikumnak számít, ezért drága.
Amennyiben az azonos rajzolat és szín a fontos a fautánzatú termékek kiválasztásánál, javasolt egy mintát vinni az üzletbe, akár meglévő bútorból (például egy polcot), akár a kiválasztott másik termékmintát, hogy össze tudjuk hasonlítani őket.
A tökéletes összhang eléréséhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük