Fenyőfajták karácsonyfának

Már november végén elkezdik kiválasztani a kertészetekben a karácsonyfának való fenyőket. Minden évben el kell döntenünk, milyen fajtát vásároljunk, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelel.
Legelterjedtebb fajta a lucfenyő. Tűlevelei rövidek és sötétzöldek. Jellegzetes gyantás fenyőillata azonnal felidézi a karácsonyi hangulatot. Ára nagyon kedvező. Hátránya, hogy melegben hamar lehullajtja a leveleit, akár már pár napon belül is tönkremehet a szobában.
A nordmann fenyő levelei világosabb színűek és végük tompa, tehát nem szúrnak. Alakja formás, kifejezetten tartós fajta, leveleit nem hullajtja a melegben sem. Illata nem olyan átható, de ágai jól díszíthetőek. Magasabb árkategóriát képvisel.
A feketefenyőt hosszú, sötét, szúrós tűlevelei miatt nehezebb díszíteni. Ágai elég gyantásak. Ez is tartós fajta, jól tűri a meleget. Alakja szabálytalanabb, de árban ez is kedvező.
Az ezüstfenyő, ahogy a neve is mutatja, színben eltér a többi fajtától. Tűlevelei zöldek, de ezüstös tónusúak és viaszréteg fedi őket. Emiatt jobban tárolja a vizet, leveleit lassabban hullajtja le. Ágai sűrűbbek, mint a többi fajtáé. A vintage és shabby chic stílusokhoz kiváló választás.
A duglászfenyő ritkának számít a karácsonyfa piacon, nem is kapható mindenhol. Nyúlánk alakja és laza felépítése van, könnyen díszíthető. Hosszú ideig bírja a szobában is. Tűlevelei puhák, enyhén citrusos illatúak. A közepes árkategóriába tartozik.
A számunkra megfelelő karácsonyfa kiválasztásakor a méreten és az áron túl a tartósságot is vegyük figyelembe.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük