Tökutánzatok készítése

Ismét beköszöntött az ősz és ezzel együtt az őszi dekorációk ideje, melynek leggyakoribb eleme a tök. Nagyon sok formában, méretben, színben kapható, de hátránya, hogy egy idő után elkezd romlani, így nem tehetjük el a következő évre. Azonban készíthetünk saját kezűleg is tök formájú díszítést, kreatívan használva a környezetünkben fellelhető anyagokat, ezzel tartós és környezetkímélő dekorációt alkotva.
Gyűjtsük össze a borosüvegek parafa dugóit. Válasszunk ki az egyforma méretűeket és fessük be őket narancssárgára (esetleg más színre, ha az jobban illik az enteriőrbe). A hosszú oldaluknál ragasszuk őket egymáshoz úgy, hogy szemből nézve közel kerek formát adjanak. Kezdjük a sort hárommal, majd annak tetejére tegyünk négyet, arra a sorra ötöt és így tovább, végül a kerek formához ismét csökkentsük az egy sorba lévő dugók számát. A tetejére faágból és spárgából ragasszunk szárat.
A megfelelő színű régi kötött pulóvereket is megmenthetjük a kidobástól. Fordítsuk ki, vágjuk le az ujjakat, varrjuk össze a keletkezett lyukakat és az alját. Fordítsuk vissza és tömjük ki a nyaknyíláson át vatelinnel, vagy maradék textilekkel úgy, hogy kerek formát kapjunk. A végén varrjuk szorosan össze és szárként szúrjunk bele egy textillel betekert gallyat. Ha leveleket is készítünk hozzá, még könnyebben elfedhetjük a varrást a tetején.
Egy nagyobb farönköt vágassunk fel 2-3 cm vastag szeletekre. A vágott felületeket fessük be narancssárgára. Mindegyik tetejére erősítsünk egy gally darabot és drótból hajlított kacsokat. A falnak támasztva mutatós tök „kupac” lesz belőlük.
Egyforma méretű befőttesüveg tetőket a peremükön lyukasszunk ki két helyen, egymástól 2 cm-re. Fessük be őket a kívánt színre. Fűzzük fel őket két szál vékony drótra úgy, hogy körbe rendeződjenek és csavarjuk össze a drótok végeit. A tetejére ragasszunk faágat (fahéj rúd is jó), rafiát, szárított leveleket.
Egyik legegyszerűbb módja a mű-tök dekor készítésnek, ha vásárolunk a rövidáru boltban narancssárga fonal gombolyagokat, különböző árnyalatban és típusban. Csak egy szárat és némi levél utánzatot kell beledugnunk, máris kész a dekoráció.
Kérje lakberendező segítségét a további kreatív dekorációs ötletekhez is.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük