Archívum

Mikulások régen

Antik ábrázolásokon még nem feltétlenül piros/bordó a Mikulás ruhája. Ez a szín csak 1931-től állandósult, a Coca Cola reklámoknak köszönhetően.

Műhó

A téli dekoráció akkor lesz teljes, ha odakint hótakaró borít mindent. Sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, gyakran előfordul, hogy nem havazik. Egy kis kreativitással több lehetőség is adódik a műhavas dekorációra otthonunkban. Igaz, hogy ez beltérben lesz, de megfelelő hangulatot varázsol az ünnepi díszítéshez.
A boltokban készen kapható műhó. Ez úgy néz ki, mint az apró műanyag szilánkok halmaza. Fényes, sokszor prizmaként veri vissza a fényt. Ennél sokkal jobb változat az instant műhó. Ez egy száraz anyag, ami vízzel érintkezve a százszorosára dagad, azonban nem nedves tapintású. Néha vizet kell rá permetezni, hogy megtartsa a műhó kinézetet. A szezon végén csak ki kell szárítani és elrakható a következő évre.
Természetesebb anyagokat is felhasználhatunk a megfelelő látvány eléréséhez. A legegyszerűbb megoldás a nagy szemű tengeri só és a kristálycukor lehet. Ezeket ugyan nem célszerű például a földre szétszórni, de különféle tartókban, feldíszítve nagyon jól mutatnak. Vízzel ne érintkezzenek.
A borotvahab és a szódabikarbóna 1:1 arányú keveréke egy formázható, hűvös tapintású anyagot ad, amiből akár mini hóembert is építhetünk. Elkészítése jó szórakozás lehet a kisgyerekeknek.
A vatta és a vatelin gyakran használt anyag a hó helyettesítésére. Ha szárazabb az időjárás, kültérre is nyugodtan tehető. Leteríthetjük a teraszra, de például körbe rakhatjuk vele a cserepes virágok földjét, vagy formázhatunk belőle „hógolyókat” is.
A fehér textiles kávéfilterből, vagy papír kéztörlőből tépjünk össze és dobjunk bele néhányat a robotgépbe, majd aprítsuk fel. A végeredmény közepesen hosszú szálakból álló, könnyű, szórható anyag lesz. Kicsit talán nehezebb az ünnepek után feltakarítani, de megéri a látvány.
Sok más anyaggal is pótolhatjuk a valódi havat (pl.: fürdősó, műhó spray, hungarocell golyócskák, szappanreszelék). Mindegyik másképp néz ki, más hatása lesz a dekorációra, de a téli hangulat így is elérhető.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Karácsonyfa helyett

Néhány ötlet annak, aki nem tud, vagy nem akar karácsonyfát vásárolni

Szaloncukor

A szaloncukor teljesen átlagos karácsonyfadísz és édesség hazánkban. Igazi hungarikum, de más országokban egyáltalán nem, vagy csak kevéssé ismert.
Ősének a fondant cukrot tekinthetjük, ami túltelített cukoroldatból készült, puha massza volt. Ezt már a XIV. században készítették Franciaországban. Magyarországra csak a XIX. század első felében érkezett meg, de nagyon hamar népszerű lett. A szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, selyem- és sztaniolpapírba csomagolták. A papír belsejére aforizmákat nyomtattak.
Az első fondant készítő gépek a XIX. végén jelentek meg. Ezek a Stühmer csokoládégyárban működtek és a Gerbeaud cukrászda számára gyártották a szaloncukrot. Egyedül a papír rojtozása marad sokáig kézi művelet, de később ezt is gépesítették. Az 1891-ben megjelent Kugler féle cukrászati könyvben már 17 féle szaloncukor recept olvasható. Az édességet a vevők egyedi megrendelésére is gyártották. Ekkor a vásárló határozhatta meg az íz mellett a csomagolás színét is.
Bár ma is a karácsonyfák csillogó dísze, nem mindenki szereti a fára felakasztani, hogy ne lógjanak ott az üres papírok, mikor „valahogy elillan” belőlük a csokoládé. Egy szép tálcán, vagy tálban a fa alá téve ugyanolyan mutatós kiegészítő lesz.
Ma már számtalan féle ízesítésű és színű szaloncukor kapható a boltokban, rengeteg gyártó termékei közül válogathatunk. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket részesíti előnyben, azonban a minőségre érdemes odafigyelni.

Kültéri karácsonyi dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek karácsonyra

Saját munka 16.

Karácsonyt várva – klasszikus stílusban

Christmas cracker

Elsősorban az Egyesült Királyságban, a Birodalom tagországaiban és Írországban népszerű hagyomány a „christmas cracker”, ami magyarra talán karácsonyi pukkantósként fordítható. A vidám, játékos ajándékot már több országban átvették, de szívesen alkalmazzák más ünnepeken, vagy akár születésnapi zsúrokon is.
Alapja egy cikkcakkosan osztott karton henger, amit színes papírba csomagolnak, mint egy hatalmas szaloncukrot. Általában a piros, zöld és arany színek dominálnak. Amikor a két végén húzva szétszakítják a csomagolást, az pukkanó hangot ad ki. A hagyomány szerint a karácsonyi asztaldíszítés része, minden vendég tányérján van egy. A cracker belseje apróságokat rejt: egy papírkoronát (amit az étkezés alatt viselnek is), egy idézetet, vagy fejtörőt, egy kisebb játékot, felnőtteknek játék helyett valamilyen más apróságot (például bizsut).
Eredete az 1840-es évekre nyúlik vissza. Egy londoni édesség árus találta ki, hogy a bonbonokat hasonló hengerbe csomagolja. Amikor az eladás csökkenni kezdett, trükkhöz folyamodott és az édességek mellé „szerelmes üzeneteket” rejtett kis papír cetlikre írva. Az ötlet, hogy pukkanjon is, akkor jutott eszébe, mikor hallotta ropogni a tűzre rakott fahasábokat. Az ajándékot tartalmazó variációt a fia dobta piacra és tette népszerűvé.
A christmas cracker-t az angolszász országokban számos helyen árulják, általában 3, 6, és 12 darabos kiszerelésben. Több méretben és a szivárvány minden színében elérhető. Külön kapható gyermekeknek és felnőtteknek való is. Azonban saját kezűleg is könnyen elkészíthető egy toalett papír guriga és karácsonyi csomagolópapír segítségével.
Ha idén valami különlegességgel lepné meg családját az ünnepi asztalnál, próbálja ki ezt a mókás ajándékot.

Más karácsonyi árnyalatok

Ha a megszokottól eltérő piros és zöld árnyalatokat választunk, a tradicionális karácsonyi dekoráció is sokkal üdébbnek hat

Fenyőfajták karácsonyfának

Már november végén elkezdik kiválasztani a kertészetekben a karácsonyfának való fenyőket. Minden évben el kell döntenünk, milyen fajtát vásároljunk, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelel.
Legelterjedtebb fajta a lucfenyő. Tűlevelei rövidek és sötétzöldek. Jellegzetes gyantás fenyőillata azonnal felidézi a karácsonyi hangulatot. Ára nagyon kedvező. Hátránya, hogy melegben hamar lehullajtja a leveleit, akár már pár napon belül is tönkremehet a szobában.
A nordmann fenyő levelei világosabb színűek és végük tompa, tehát nem szúrnak. Alakja formás, kifejezetten tartós fajta, leveleit nem hullajtja a melegben sem. Illata nem olyan átható, de ágai jól díszíthetőek. Magasabb árkategóriát képvisel.
A feketefenyőt hosszú, sötét, szúrós tűlevelei miatt nehezebb díszíteni. Ágai elég gyantásak. Ez is tartós fajta, jól tűri a meleget. Alakja szabálytalanabb, de árban ez is kedvező.
Az ezüstfenyő, ahogy a neve is mutatja, színben eltér a többi fajtától. Tűlevelei zöldek, de ezüstös tónusúak és viaszréteg fedi őket. Emiatt jobban tárolja a vizet, leveleit lassabban hullajtja le. Ágai sűrűbbek, mint a többi fajtáé. A vintage és shabby chic stílusokhoz kiváló választás.
A duglászfenyő ritkának számít a karácsonyfa piacon, nem is kapható mindenhol. Nyúlánk alakja és laza felépítése van, könnyen díszíthető. Hosszú ideig bírja a szobában is. Tűlevelei puhák, enyhén citrusos illatúak. A közepes árkategóriába tartozik.
A számunkra megfelelő karácsonyfa kiválasztásakor a méreten és az áron túl a tartósságot is vegyük figyelembe.

Ajándékkártyák

Egyedi és ötletes karácsonyi ajándékkártyák