Archívum

Mikulások régen

Antik ábrázolásokon még nem feltétlenül piros/bordó a Mikulás ruhája. Ez a szín csak 1931-től állandósult, a Coca Cola reklámoknak köszönhetően.

Műhó

A téli dekoráció akkor lesz teljes, ha odakint hótakaró borít mindent. Sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, gyakran előfordul, hogy nem havazik. Egy kis kreativitással több lehetőség is adódik a műhavas dekorációra otthonunkban. Igaz, hogy ez beltérben lesz, de megfelelő hangulatot varázsol az ünnepi díszítéshez.
A boltokban készen kapható műhó. Ez úgy néz ki, mint az apró műanyag szilánkok halmaza. Fényes, sokszor prizmaként veri vissza a fényt. Ennél sokkal jobb változat az instant műhó. Ez egy száraz anyag, ami vízzel érintkezve a százszorosára dagad, azonban nem nedves tapintású. Néha vizet kell rá permetezni, hogy megtartsa a műhó kinézetet. A szezon végén csak ki kell szárítani és elrakható a következő évre.
Természetesebb anyagokat is felhasználhatunk a megfelelő látvány eléréséhez. A legegyszerűbb megoldás a nagy szemű tengeri só és a kristálycukor lehet. Ezeket ugyan nem célszerű például a földre szétszórni, de különféle tartókban, feldíszítve nagyon jól mutatnak. Vízzel ne érintkezzenek.
A borotvahab és a szódabikarbóna 1:1 arányú keveréke egy formázható, hűvös tapintású anyagot ad, amiből akár mini hóembert is építhetünk. Elkészítése jó szórakozás lehet a kisgyerekeknek.
A vatta és a vatelin gyakran használt anyag a hó helyettesítésére. Ha szárazabb az időjárás, kültérre is nyugodtan tehető. Leteríthetjük a teraszra, de például körbe rakhatjuk vele a cserepes virágok földjét, vagy formázhatunk belőle „hógolyókat” is.
A fehér textiles kávéfilterből, vagy papír kéztörlőből tépjünk össze és dobjunk bele néhányat a robotgépbe, majd aprítsuk fel. A végeredmény közepesen hosszú szálakból álló, könnyű, szórható anyag lesz. Kicsit talán nehezebb az ünnepek után feltakarítani, de megéri a látvány.
Sok más anyaggal is pótolhatjuk a valódi havat (pl.: fürdősó, műhó spray, hungarocell golyócskák, szappanreszelék). Mindegyik másképp néz ki, más hatása lesz a dekorációra, de a téli hangulat így is elérhető.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Bogyós ágak

Az őszi-téli dekoráció szerves részét képezik a bogyós ágak. A termések élénk színe remekül mutat a sötétzöld levelek és barna ágak között. Ismerjük meg a leggyakoribbakat.
Közönséges magyal (Ilex aquifolium): örökzöld cserje. Levele fényes, sötétzöld, hullámos szélű és szúrós. Bogyója élénkpiros, ami az ember számára mérgező.
Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus): lombhullató bokor. Levelei oválisak, különböző méretűek. Termése fürtökben helyezkedik el. Minden puha, fehér bogyóban két mag van.
Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare): levelével díszítő cserje. Hosszúkás levelei a tél közepe felé hullanak csak le. Termése fénylő kékesfekete, fürtökben helyezkedik el.
Fehér fagyöngy (Viscum album): fákon élő, félélősködő, örökzöld növény. Levele zöldessárga, tojásdad alakú. Fehér termése álbogyó, mely enyhén áttetsző és ragadós.
Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): örökzöld, tövises cserje. Levele fényes, lándzsás, ép szélű. Termése piros (van narancssárga és sárga változata is) és a bogyók nagy csomókban helyezkednek el.
A fentieken kívül számos más bogyós ágat is felhasználhatunk a díszítéshez (kínai lilabogyó, tiszafa, csipkebogyó stb.). A lakás meleg levegőjének köszönhetően ezek hamar kiszáradhatnak, de általában még ekkor is megtartják színüket.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Teleltetés

A télre behozott cserepes növények dekoratív elhelyezése a lakásban

Téli piknik

Hangulatos téli piknik – csak bátraknak

Karácsonyfa helyett

Néhány ötlet annak, aki nem tud, vagy nem akar karácsonyfát vásárolni

Szaloncukor

A szaloncukor teljesen átlagos karácsonyfadísz és édesség hazánkban. Igazi hungarikum, de más országokban egyáltalán nem, vagy csak kevéssé ismert.
Ősének a fondant cukrot tekinthetjük, ami túltelített cukoroldatból készült, puha massza volt. Ezt már a XIV. században készítették Franciaországban. Magyarországra csak a XIX. század első felében érkezett meg, de nagyon hamar népszerű lett. A szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, selyem- és sztaniolpapírba csomagolták. A papír belsejére aforizmákat nyomtattak.
Az első fondant készítő gépek a XIX. végén jelentek meg. Ezek a Stühmer csokoládégyárban működtek és a Gerbeaud cukrászda számára gyártották a szaloncukrot. Egyedül a papír rojtozása marad sokáig kézi művelet, de később ezt is gépesítették. Az 1891-ben megjelent Kugler féle cukrászati könyvben már 17 féle szaloncukor recept olvasható. Az édességet a vevők egyedi megrendelésére is gyártották. Ekkor a vásárló határozhatta meg az íz mellett a csomagolás színét is.
Bár ma is a karácsonyfák csillogó dísze, nem mindenki szereti a fára felakasztani, hogy ne lógjanak ott az üres papírok, mikor „valahogy elillan” belőlük a csokoládé. Egy szép tálcán, vagy tálban a fa alá téve ugyanolyan mutatós kiegészítő lesz.
Ma már számtalan féle ízesítésű és színű szaloncukor kapható a boltokban, rengeteg gyártó termékei közül válogathatunk. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket részesíti előnyben, azonban a minőségre érdemes odafigyelni.

Kültéri karácsonyi dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek karácsonyra

Saját munka 16.

Karácsonyt várva – klasszikus stílusban

Christmas cracker

Elsősorban az Egyesült Királyságban, a Birodalom tagországaiban és Írországban népszerű hagyomány a „christmas cracker”, ami magyarra talán karácsonyi pukkantósként fordítható. A vidám, játékos ajándékot már több országban átvették, de szívesen alkalmazzák más ünnepeken, vagy akár születésnapi zsúrokon is.
Alapja egy cikkcakkosan osztott karton henger, amit színes papírba csomagolnak, mint egy hatalmas szaloncukrot. Általában a piros, zöld és arany színek dominálnak. Amikor a két végén húzva szétszakítják a csomagolást, az pukkanó hangot ad ki. A hagyomány szerint a karácsonyi asztaldíszítés része, minden vendég tányérján van egy. A cracker belseje apróságokat rejt: egy papírkoronát (amit az étkezés alatt viselnek is), egy idézetet, vagy fejtörőt, egy kisebb játékot, felnőtteknek játék helyett valamilyen más apróságot (például bizsut).
Eredete az 1840-es évekre nyúlik vissza. Egy londoni édesség árus találta ki, hogy a bonbonokat hasonló hengerbe csomagolja. Amikor az eladás csökkenni kezdett, trükkhöz folyamodott és az édességek mellé „szerelmes üzeneteket” rejtett kis papír cetlikre írva. Az ötlet, hogy pukkanjon is, akkor jutott eszébe, mikor hallotta ropogni a tűzre rakott fahasábokat. Az ajándékot tartalmazó variációt a fia dobta piacra és tette népszerűvé.
A christmas cracker-t az angolszász országokban számos helyen árulják, általában 3, 6, és 12 darabos kiszerelésben. Több méretben és a szivárvány minden színében elérhető. Külön kapható gyermekeknek és felnőtteknek való is. Azonban saját kezűleg is könnyen elkészíthető egy toalett papír guriga és karácsonyi csomagolópapír segítségével.
Ha idén valami különlegességgel lepné meg családját az ünnepi asztalnál, próbálja ki ezt a mókás ajándékot.