Archívum

Politúr

Antik bútorok esetén gyakran találkozunk politúrozott felülettel. Ez egy magas fényű, kemény bevonat, melyen keresztül látszik a fa mintázata. A XVII. század végétől alkalmazták az 1920-30-as évekig, a mesterséges lakkok megjelenéséig.
A sellak állati eredetű gyanta, a Laccifer lacca nevű, fákon élősködő tetű váladéka. Ennek szeszes oldata a politúr. Színe a sárgától a barnáig terjed.
A politúrozáshoz megfelelően elő kell készíteni a bútor felületét. A fát több lépésben csiszolják, egyre finomabb csiszolópapírt használva. A kívánt szín eléréséhez pácolják a felületet, majd következik a növényi olajjal történő beeresztés. Ez utóbbi kiemeli a fa rajzolatát. Az alapozás során tömítik a fa pórusait. Habkőpor és 7%-os politúr segítségével tükörsima felületet hoznak létre. Száradás után úgynevezett politúr labdával és 7%-os politúrral megtörténik az első ráfényezés. Átcsiszolás után jön a második ráfényezés, 5%-os politúrral. A készre fényezés 2%-os politúrral és fényező labdával (pl.: lenvászon, ipari vatta, nyersgyapjú) történik. A felfényezés tulajdonképpen az olaj eltávolítása a politúrrétegek közül. Ez adja meg a bútor végső fényét.
A politúr egy nagyon tartós, nemes, de drága és kényes felület. A közvetlen napfény és hő (például fűtőtest mellett) árt neki. Megfelelő ápolást igényel: csak alkohol- és oldószermentes tisztítószer használható, valamint kerülni kell a viasz és szilikon tartalmú szereket is. Vizes ronggyal tisztítani nem szabad. Portalanítását puha ronggyal végezzük. A sérült politúr javítása időigényes feladat, bízzuk hozzáértő szakemberre.
Kérje lakberendező segítségét antik bútorainak megfelelő elhelyezéséhez, akár modernebb környezetben is.

Pajtából

Régi pajtából új otthon – érdemes megmenteni

Maradék csempe

Burkolás után megmaradt csempék felhasználása dekoratív szervírozáshoz

Orient Expressz

Amikor a vonat volt a leggyorsabb szárazföldi közlekedési eszköz, az egyik világhírnévre tett szert. 1891-től hivatalosan is Orient Expressz lett a neve.
1883-ban hagyta el először Párizst, ekkor még csak Bécsig közlekedett. Onnan az utasokat levitték a Dunán egészen Bulgáriába, ahol átszálltak egy másik vonatra Várnáig, majd komppal érték el Konstantinápolyt. 1889-től járt a vonat közvetlenül Konstantinápolyig. Az 1930-as években annyira népszerű lett, hogy három is közlekedett párhuzamosan: Párizs-Bécs-Isztambul, Párizs-Velence-Isztambul és Párizs-Zürich-Athén vonalon.
Csak első osztályú jegyet lehetett rá váltani, kifejezetten luxusvonat volt. Az első világháborúig favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság, utána már sötétkék acélvázas kocsikat. A konyhája kiváló volt. A Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaság egyik főrészvényesének sikerült a belga királyt megnyerni. Ennek köszönhetően használhatták az oroszlános címert. Utasai között tarthatott számon többek között uralkodókat, kémeket, diplomatákat, üzleti mágnásokat.
A kocsik belső kialakítása fényűző volt. Az eredeti vonat öt kocsiból és egy mozdonyból állt. A két végén volt egy-egy poggyászkocsi, középen két hálókocsi és egy étkezőkocsi. Az első világháború utáni belső díszítés az Art Déco szép példája. A faburkolatot és ajtókat üvegbetétek díszítették, René Lalique, híres üvegműves munkái. Az ebédlő mellett egy bár és egy szalon rész is kialakításra került. Minden fülkéhez tartozott egy pici mosdó rész. Az ágyakat nappalra kanapévá alakították át. Az egész úgy nézett ki, mintha nem is kerekeken gördülne, hanem egy minden igényt kielégítő szálloda lenne.
Agatha Christie is utazott a világhírű vonaton. Valószínűleg ez az élmény és a vonat 1929-ben történt hótorlasz miatti 11 napos veszteglése adta neki az ötletet egyik legjobb krimijének (Gyilkosság az Orient Expresszen) megírásához.

Nyári teríték

Az évszakhoz illő terítékkel az étkezések is kellemes nyári hangulatban zajlanak

Zsaluk DIY

Régi zsalugáterek kreatív újrahasznosítása

Saját munka 21.

Tavaly készült el ennek az 56 nm-es belvárosi lakásnak az átalakítása egy nagyon kedves hölgy számára. A tér áttervezése mellett a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása volt fontos szempont. A konyha helyére került a hálószoba, hogy a pici hátsó erkélyt is kihasználjuk, így a kamra gardróbbá alakult. Az előszoba és egy félszoba közös falának megszüntetésével jött létre az új konyha. A régi hall falát szintén lebontottuk, így bőven elfér az étkező és a nagyobb gardrób egymás mellett. Ezzel a központi tér sokkal szellősebb, élhetőbb lett. A semleges krémszín és barna biztosítja a nyugodt alapot, amit a kék különböző árnyalatai élénkítenek fel, a türkiztől a kobaltig.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/60-referencia15

Greige

A greige (grey+beige) szürkébe kevert barnával hozható létre. Hideg és meleg színpalettával is jól együtt működik, mivel tökéletesen semleges szín.

Sötétbarna bútorok

Az utóbbi pár évben egyre nagyobb teret hódítanak a világos, festett bútorok, köszönhetően a shabby chic, vintage és vidéki stílusok népszerűségének. Az antik és örökölt sötét(ebb) barna bútorok láttán a legtöbb embernek az átfestés jut azonnal az eszébe, hogy illeszkedjenek a fehér, szürke, krémszínű enteriőrbe, ahol maximum a fa nagyon világos árnyalatai kerülnek felhasználásra a bútorzat terén. Azonban stílusosan elhelyezhetők a régi darabok festés nélkül is, eredeti pompájukban.
Az oly divatos „fehér” enteriőrben igazi fókuszpont válhat egy mutatós darabból. Tény, hogy a sötét szín nem belesimul a látványba, hanem éppen ellenkezőleg, magára vonja a figyelmet, kihangsúlyozva a világos környezetet. Ezért ehhez a megoldáshoz célszerű valóban szép, esetleg értékes bútort választani, amit szívesen megmutatunk vendégeinknek is.
Ahol a padló sötétebb fa, ott sokkal egységesebb képet mutat majd egy antik darab felhasználása. Összefoghatjuk a látványt például barna képkeretekkel, sötét lábú kárpitozott székekkel, antik réz/fekete világítótestekkel, sötét lépcsőkorláttal – a helyiség rendeltetésétől függően.
A fenti stílusok által használt pasztellszínek (halvány kék, halvány zöld, púder, stb.) sem zárják ki, hogy sötét, akár lakkozott felületű bútorokat helyezzünk el a szobában. Természetesen ez bármilyen színárnyalatra igaz, amennyiben illenek egymáshoz a bútor és a helyiség színei. Ha a környezet világos marad (elegendő fény), a végeredmény igazán kifinomult és hívogatóan otthonos lesz.
Merészebb megoldás, de szintén egyre gyakoribb az igazán sötét színűre festett falak az otthonokban. Itt is tökéletesen érvényesülhet egy örökölt bútor eredeti mivoltában. Ha falszínnek egy hideg árnyalatot választunk, például sötétkéket, sötétszürkét, esetleg feketét, akkor a bútor nem csak azzal tűnik majd ki, hogy világosabb a háttérnél, hanem azzal is, hogy meleg barna felülete kontrasztban áll a fal hideg színével. Ez talán férfiasabb stílust eredményez, de az otthonosság megmarad.
Ha mindenképp a fehérre festés mellett döntünk, érdemes vegyíteni a kettőt: a bútornak néhány része maradjon meg eredeti színében, azaz sötétbarnán. Egy komódnál ez lehet a teteje, egy széknél az ülőkéje, egy asztalnál a lapja, de bármilyen más kombináció is jól mutat majd. Így amellett, hogy integráltuk a bútort a környezetébe, megmutathatjuk régi szépségét is.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő antik bútorok kiválasztásához.

Színpárok 36.

Színpárok: kék-rózsaszín