Archívum

Ókori Egyiptom

Ókori egyiptomi ülőbútorok

Politúr

Antik bútorok esetén gyakran találkozunk politúrozott felülettel. Ez egy magas fényű, kemény bevonat, melyen keresztül látszik a fa mintázata. A XVII. század végétől alkalmazták az 1920-30-as évekig, a mesterséges lakkok megjelenéséig.
A sellak állati eredetű gyanta, a Laccifer lacca nevű, fákon élősködő tetű váladéka. Ennek szeszes oldata a politúr. Színe a sárgától a barnáig terjed.
A politúrozáshoz megfelelően elő kell készíteni a bútor felületét. A fát több lépésben csiszolják, egyre finomabb csiszolópapírt használva. A kívánt szín eléréséhez pácolják a felületet, majd következik a növényi olajjal történő beeresztés. Ez utóbbi kiemeli a fa rajzolatát. Az alapozás során tömítik a fa pórusait. Habkőpor és 7%-os politúr segítségével tükörsima felületet hoznak létre. Száradás után úgynevezett politúr labdával és 7%-os politúrral megtörténik az első ráfényezés. Átcsiszolás után jön a második ráfényezés, 5%-os politúrral. A készre fényezés 2%-os politúrral és fényező labdával (pl.: lenvászon, ipari vatta, nyersgyapjú) történik. A felfényezés tulajdonképpen az olaj eltávolítása a politúrrétegek közül. Ez adja meg a bútor végső fényét.
A politúr egy nagyon tartós, nemes, de drága és kényes felület. A közvetlen napfény és hő (például fűtőtest mellett) árt neki. Megfelelő ápolást igényel: csak alkohol- és oldószermentes tisztítószer használható, valamint kerülni kell a viasz és szilikon tartalmú szereket is. Vizes ronggyal tisztítani nem szabad. Portalanítását puha ronggyal végezzük. A sérült politúr javítása időigényes feladat, bízzuk hozzáértő szakemberre.
Kérje lakberendező segítségét antik bútorainak megfelelő elhelyezéséhez, akár modernebb környezetben is.

Díszítő motívumok 2.

Klasszikus építészeti és bútor dekorációs motívumok: palmetta, voluta (csigavonal), meander

Különböző fogantyúk

Tegyünk különböző fogantyúkat az alsó- és felső konyhaszekrényekre, vagy a fiókokra és ajtókra – mozgalmasabbá válik az összhatás

Fa körül

Kerti pad a fa körül – kellemes kiülős rész az őszi lombkoronák alatt

Kárpitos díszítések

Sokszor előfordul, hogy kárpitos bútorainkat (kanapé, fotel, puff stb.) is egyedileg készíttetjük, leginkább helyhiány miatt. Ilyenkor általában megelégszünk azzal, hogy egyeztessük a kivitelezővel a méreteket, a felhasznált anyagokat, illetve ezek színét. Arra azonban már nem mindenki gondol, hogy ezeken túlmenően olyan pluszt is adhatunk a készülő bútorhoz, amitől nem csak valóban egyedi lesz, hanem igazi dísze is az otthonunknak. A klasszikus stílusok tárházában olyan kiegészítők találhatók, melyekre megéri rászánni az időt.
A szegecseléses díszítés a bútor vonalának hangsúlyozására és a kárpitozási illesztések eltakarására szolgál. A fém szegecseket ma már nem egyenként ütik bele a bútorba, hanem szalagban kaphatók. Olyan változat is van, ahol csak minden ötödik-hatodik szegecs valódi, a többi tüske nélküli. A profi kárpitosoknál több színből is választhatunk (pl.: antik réz, fekete, matt ezüst, arany).
A kéderezés szintén a bútor kontúrjának hangsúlyozására szolgál és profi kivitelezést sugall. Ez tulajdonképpen egy kidomborodó, varrott szegélyvonal. A bútor kárpitjától elütő színű szegély még elegánsabb látványt nyújt. Ezzel játszhatunk is oly módon, hogy például a kanapé és a fotelek inverzei egymásnak. Azaz a kanapé kárpitja a fotel kéderezésével megegyező és fordítva.
A zsinóros, rojtos szegély az ülőbútor alján eltakarja annak lábát. Ez általában a kárpit színével harmonizál. Hossza a bútor lábának magasságától függ. Ha az nem túl dekoratív, érdemes ebben a megoldásban gondolkodni: a látvány sokkal komplexebb lesz, a takaríthatóság azonban megmarad.
A paszomány egy szőtt, esetleg hímzett díszszalag, mely a faváz és a kárpit találkozásához kerül. Legtöbbször székeken alkalmazzák. Szintén díszítő és takaró funkciója van. A kárpittal harmonizáló színű szokott lenni, hacsak nem kifejezetten a kontúr megmutatása a cél.
A gombozott mélytűzést a Chesterfield ülőbútorok révén ismerhetjük. A kárpitanyagot levarrással behúzzák a párnázatba és hátul rögzítik. A gombot ezután varrják bele a mélyedésbe. Ez általában kézi művelet. A gomb a kárpit anyagával van bevonva. Bőr és textil esetén is nagyon mutatós.
További hasonló megoldásért és egyedi bútorai megtervezéséhez is kérje lakberendező segítségét.

Dobozágyak

Régi, művészien kivitelezett „dobozágyak”

Gyümölcsös ládák

Gyümölcsös ládákból dekoratív és hasznos tárolók

Sarokszekrény

Hogyan tehetjük könnyen hozzáférhetővé a konyhai sarokszekrényt

Fonott bútor

A fonott bútorok évezredek óta jelen vannak az ember otthonában. A modern időkben többször divatba jöttek, majd ismét eltűntek. Manapság elsősorban kertek, teraszok berendezésével azonosítjuk ezt a típust. Régen az egyszerű földműves otthonában éppúgy megtalálhatók voltak, mint a főúri kastélyokban – természetesen más-más formában.
A fenti egy gyűjtő fogalom, mely növényi alapanyagból, kézi szövési technikával készült termékeket foglal magában. Többféle növényt is felhasználnak erre a célra: fűzfavessző, gyékény, bambusz, szizál (tengerifű), rattan, nád. Mindegyik jól festhető, pácolható, lakkozható, így könnyen felújíthatók a nem túl régi, már megunt darabok is. Alapvetően két típusa létezik a fonott bútoroknak: az egész darab ilyen technikával készült, vagy csak a bútor támlája/ülőlapja fonott, mintegy kitöltve a fa keretet. Az utóbbi éppúgy megtalálható a klasszikus angol és francia bútorok, mint a shakerek által készített egyszerű darabok között. A shabby chic és vidéki stílusok térhódításának köszönhetően ismét népszerű lett ez a típusú berendezés.
Fonott bútor vásárlásakor részesítsük előnyben a természetes anyagból készülteket a műanyag utánzatok helyett. Kérje lakberendező segítségét a megfelelő darabok kiválasztásához.