Archívum

Saját munka 23.

Pályázatra terveztem: családi ház konyhája, ahol az egész család részt vesz a főzésben

Saját munka 22.

Pályázatra terveztem: retró lakberendezési tárgyak egy párizsi legénylakás társalgójában

Művirág

A minőségi, ízléses művirágok bármilyen enteriőrben jól mutatnak

Kárpitos díszítések

Sokszor előfordul, hogy kárpitos bútorainkat (kanapé, fotel, puff stb.) is egyedileg készíttetjük, leginkább helyhiány miatt. Ilyenkor általában megelégszünk azzal, hogy egyeztessük a kivitelezővel a méreteket, a felhasznált anyagokat, illetve ezek színét. Arra azonban már nem mindenki gondol, hogy ezeken túlmenően olyan pluszt is adhatunk a készülő bútorhoz, amitől nem csak valóban egyedi lesz, hanem igazi dísze is az otthonunknak. A klasszikus stílusok tárházában olyan kiegészítők találhatók, melyekre megéri rászánni az időt.
A szegecseléses díszítés a bútor vonalának hangsúlyozására és a kárpitozási illesztések eltakarására szolgál. A fém szegecseket ma már nem egyenként ütik bele a bútorba, hanem szalagban kaphatók. Olyan változat is van, ahol csak minden ötödik-hatodik szegecs valódi, a többi tüske nélküli. A profi kárpitosoknál több színből is választhatunk (pl.: antik réz, fekete, matt ezüst, arany).
A kéderezés szintén a bútor kontúrjának hangsúlyozására szolgál és profi kivitelezést sugall. Ez tulajdonképpen egy kidomborodó, varrott szegélyvonal. A bútor kárpitjától elütő színű szegély még elegánsabb látványt nyújt. Ezzel játszhatunk is oly módon, hogy például a kanapé és a fotelek inverzei egymásnak. Azaz a kanapé kárpitja a fotel kéderezésével megegyező és fordítva.
A zsinóros, rojtos szegély az ülőbútor alján eltakarja annak lábát. Ez általában a kárpit színével harmonizál. Hossza a bútor lábának magasságától függ. Ha az nem túl dekoratív, érdemes ebben a megoldásban gondolkodni: a látvány sokkal komplexebb lesz, a takaríthatóság azonban megmarad.
A paszomány egy szőtt, esetleg hímzett díszszalag, mely a faváz és a kárpit találkozásához kerül. Legtöbbször székeken alkalmazzák. Szintén díszítő és takaró funkciója van. A kárpittal harmonizáló színű szokott lenni, hacsak nem kifejezetten a kontúr megmutatása a cél.
A gombozott mélytűzést a Chesterfield ülőbútorok révén ismerhetjük. A kárpitanyagot levarrással behúzzák a párnázatba és hátul rögzítik. A gombot ezután varrják bele a mélyedésbe. Ez általában kézi művelet. A gomb a kárpit anyagával van bevonva. Bőr és textil esetén is nagyon mutatós.
További hasonló megoldásért és egyedi bútorai megtervezéséhez is kérje lakberendező segítségét.

Felújítás előtt

Használt, nem túl jó állapotú ingatlan vásárlásakor mindig számításba kell venni a felújításával járó időt, pénzt és a felmerülő nehézségeket. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk neki a dolognak, nem árt jó előre átgondolni néhány dolgot.
Keressünk egy megbízható, szépen dolgozó és a nekünk szükséges időben ráérő kivitelezőt. Nem könnyű, de ha legalább 6-8 hónappal előre tudunk tervezni, akkor nagyobb rá az esélyünk. Amennyiben ismerős ajánl nekünk kivitelező céget, annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy elmehetünk megnézni, nála milyen munkát végeztek. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt a minőségi munka! Ezért célszerű rászánni erre az időt. Ha interneten keresünk szakembereket, mindig kérjünk referenciát. Az is sokat elmond, hogy készségesen adnak-e ilyet. Kérjünk több helyről ajánlatot. Amint megvan a vásárlandó ingatlan, vigyük el a kivitelező jelölteket felmérésre és árajánlat adásra. Ez utóbbi nem csak az összeget, de a vállalási időt is tartalmazni fogja. Természetesen ennek ára van (ahány kivitelező, annyiszor), de megéri ez a felújítási összeghez képest csekély befektetés. Így a számunkra legmegfelelőbb jelöltet tudjuk kiválasztani. Ha a költségek csökkentése miatt nem kivitelezővel akarunk dolgozni, hanem minden munkafolyamathoz külön szakembert keresünk, készüljünk fel rá, hogy a koordinációt, időbeosztást, ellenőrzést, beszerzést magunknak kell végeznünk. Ezen a módon általában tovább is tart egy adott felújítás.
Nézzünk utána, mi mennyibe kerül ma. Sajnos az árak folyamatosan emelkednek, így itt sem tudunk kiindulni abból, hogy például a szomszéd mennyit fizetett egy bejárati ajtóért két évvel ezelőtt. Nézzük meg több cég honlapját, milyen termékekhez hol juthatunk hozzá, nagyjából milyen áron. Nyilvánvalóan lesz olyan, amit csak pontos felmérés után áraznak be (pl.: ablakok), de hozzávetőleges összegeket már előre megérdeklődhetünk. Ha van konkrét elképzelésünk a stílusról, színekről, már jó előre kiválaszthatunk bizonyos termékeket, a pénztárcánknak megfelelően.
Fontos tényező a rendeléstől számított szállítási idő. Viszonylag kevés dolgot tudunk megvenni azonnal, raktárkészletről egy felújítás során. A boltok saját készletről 2-3 nap alatt is szállíthatnak, de külföldi raktárkészletből dolgozóknál ez 2-3 hét is lehet. Egyedi gyártás esetén ez az idő 6-8 hétre tolódik ki. Ezeket az átfutási időket bele kell kalkulálni a munkasorrendbe és a kivitelezés időintervallumába.
Azt általában mindenki tudja előre, mekkora összeg áll rendelkezésére a felújításhoz. Mindenképpen számoljunk váratlan nehézségekkel, melyek plusz költségeket okozhatnak (általában vannak ilyenek) és 10%-ot különítsünk el ezek megoldására.
Lakberendező segítségét igénybe vehetjük már a kiszemelt ingatlan megvásárlása előtti felméréstől kezdve, egészen a felújított otthonunk kulcsainak átvételéig. Sok időt, pénzt és idegeskedést megspórolhatunk ezzel a döntéssel.

Modernből klasszikust

Amikor a klasszikus stílus kedvelői teljesen felújított lakást vásárolnak, sokszor azzal kell szembesülniük, hogy a vadonatúj beépített anyagok (konyhabútor, világítás, burkolatok, nyílászárók stb.) teljesen modernek. Mivel a vételárban ezek is benne voltak és valószínűleg nem véletlenül választottak ilyen állapotú ingatlant, viszonylag kevesen vállalnák a teljes átalakítást csak a klasszikus stílus kedvéért. Hogyan lehetne ezt kicsi keretösszegből és kevés munkával megoldani úgy, hogy az elképzelésünkhöz közelítsük a meglévő dolgokat?
A megfelelő falszín kiválasztása nagyon sokat ad a látványhoz, hiszen a klasszikus stílusok egyik előnye az, hogy már a színekkel nagyon könnyen megteremthető a kívánt hangulat. A festés még a költözés előtt kivitelezhető és sokkal olcsóbb, gyorsabb megoldás a tapétázásnál. A polisztirol holkerléc felhelyezése mindig megéri. Nem csak növeli a magasság érzetet, de elegáns megoldás is. A csillárokhoz remekül illik a rozetta. A falakra tehetünk polisztirol lécekből falipanelt utánzó keretezést is, ami úgy is jól mutat, ha színe megegyezik a fal színével. Ez az anyag azonban elég sérülékeny, vigyázni kell arra, hogy ne üssünk neki semmit.
A beépített szekrények, konyhabútorok egyszerű, sima felületére ragasszunk vékony fa lécekből dísz keretet, mintha keretbetétes szerkezethez hasonló lenne. Használható még erre a célra előre gyártott, faragott fa díszpanel is. Mindkettőt le lehet festeni/pácolni a bútor színére. A fogantyú csere igazán egyszerűen kivitelezhető művelet és sokat javít az összképen.
Ha még a világítótestek cseréjére sincs lehetőség és modern csillár, vagy többágú spot világításunk van, akkor se keseredjünk el. Számos hobbiboltban kapható a kristálycsillárokon lévő díszítéshez hasonló üveggyöngy – készítsük el magunknak a füzéreket és kis fémkarikával rögzítsük a lámpákon. Ezzel kicsit enyhíthetünk a modernségén és némi csillogást is becsempészhetünk.
Ha a beltéri ajtók teljesen sima felületűek, a szekrényekhez hasonló módon dobhatjuk fel őket. Üvegezett változat esetén megoldás lehet a klasszikusabbá tételre az öntapadós üvegfólia, például csipke mintával.
A számunkra nem megfelelő padlóburkolat nagy része kitakarható egy odaillő, klasszikus szőnyeg segítségével. Fürdőszobában már sokkal bonyolultabb kérdés a modern csempe. Ha a színe jó, klasszikus stílusú kiegészítőkkel (tárolódobozok, dekoratív üvegek, képek a falra) elterelhetjük róla a figyelmet. Amennyiben színe túl modern árnyalat és semmiképp nem illik az elképzelésünkbe, le is festhetjük. Azonban tudni kell, hogy ez nem hosszútávú megoldás, kb. 2-3 évet bír ki (ha megfelelő a kivitelezés) és előfordulhat, hogy közben javítani kell a festést.
A fentieknél a hangsúly a kis költségvetésen volt, természetesen komolyabb összegből ennél látványosabb megoldásokra van lehetőség. Számos hasonló kérdés merülhet még fel modern enteriőr esetén. Kérje lakberendező segítségét a megoldáshoz.

Saját munka 21.

Tavaly készült el ennek az 56 nm-es belvárosi lakásnak az átalakítása egy nagyon kedves hölgy számára. A tér áttervezése mellett a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása volt fontos szempont. A konyha helyére került a hálószoba, hogy a pici hátsó erkélyt is kihasználjuk, így a kamra gardróbbá alakult. Az előszoba és egy félszoba közös falának megszüntetésével jött létre az új konyha. A régi hall falát szintén lebontottuk, így bőven elfér az étkező és a nagyobb gardrób egymás mellett. Ezzel a központi tér sokkal szellősebb, élhetőbb lett. A semleges krémszín és barna biztosítja a nyugodt alapot, amit a kék különböző árnyalatai élénkítenek fel, a türkiztől a kobaltig.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/60-referencia15

Saját munka 20.

Nemrég készítettem el ennek a nappali szobának a lakberendezési terveit egy kedves házaspár számára. A helyiség 22 nm és hálószobai funkciót is ellát. Az igény a látvány felfrissítése és lakályosabbá tétele volt, a meglévő ülőgarnitúra és heverő megtartásával. A tulajdonos hölgy beleszeretett ebbe a szekrény típusba, így a megfelelő elemek összeválogatása, térbeli elrendezésének kialakítása, és méretre gyártatása volt az elsődleges feladatom. A tapéta kiválasztása megfelelő körültekintést igényelt. Sikerült találnom egy textil hatásút, amely finom színével elegáns hátteret ad a berendezésnek. Mivel panel lakásról van szó, a csíkok segítenek vizuálisan magasítani a teret, amit a díszlécezés tesz teljessé. A barna árnyalatainak ellensúlyozására a halvány türkiz színt tartottam tökéletes megoldásnak, ami a kiegészítőkön, textileken jelenik meg. Fejtörést és némi keresgélést igényelt a dohányzó asztal, mivel a kiválasztott bútorcsaládhoz nem tartozott megfelelő. Stílusban és színben végül is egy aukciós oldalon találtam meg az ideális darabot. Meg kellett még oldanom az emléktárgyak, a könyvek és a TV készülék elhelyezését is.
További képek itt: http://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/58-referencia14

Látványterv

A tervezés folyamatában fontos szerepet kap a látványterv. A tervező által elképzelt, műszaki rajzokkal, termékmintákkal bemutatott tervek a vevő számára nem mindig érthetőek. Szükség van valamire, ami a végleges formájában, közel 3D-s látványként tudja bemutatni a végeredményt.
A perspektíva rajz volt a legelső megoldás erre. A szemlélő látásmódjában megrajzolt helyiség úgy nézett ki, mintha benne állnánk. Meg tudta mutatni a tárgyak egymáshoz való viszonyát, az arányokat. Ez nagy kézügyességet és rengeteg időt igényelt. Ahány szemszögből akartuk nézni, annyi rajzot kellett elkészíteni.
A régi időkben ezt makettek elkészítésével próbálták kézzel foghatóvá tenni. Papírból, vagy fából megalkották az épület kicsinyített mását. Ez a folyamat szintén nagyon időigényes volt. Ezt követte csak a megrendelő jóváhagyása. Mivel az építkezések magukban is lassúak voltak, a berendezési tárgyakat pedig nagyrészt kézművesek készítették el, egy-egy komplett enteriőr megvalósulása sok évet vett igénybe. Manapság erre már nincs idő. Felgyorsult világunkban a technika segítheti ezt a folyamatot is. Ilyen például a gyors prototípusgyártás (RPT), mely a számítógépes tervek alapján alkotja meg a makettet, különféle alapanyagokból, viszonylag rövid idő alatt. A lakberendezésben ez a technológia csak ritkán használatos.
A tervező szoftverek megjelenésével és fejlődésével ez a folyamat gyorsabb lett. A megtervezett enteriőrben szabadon mozoghatott a „kamera”, így a különböző pontokról készített látványtervek már csak néhány plusz percet vettek igénybe. Új kérdés merült fel: a látványtervek minősége. A rendereletlen képeket a profi, fotorealisztikus renderektől nagy lépés választja el. Minden a megrendelő igényétől függ. Van, akinek elég egy körülbelüli látványterv, hogy lássa a színek és bútorok összhangját, mi hogyan fér el. De nagy projekteknél, főként közületek esetén, már alapvető elvárás a profi megjelenítés.
A legtöbb építészeti, belsőépítészeti tervező szoftvernek van renderelő modulja. Azonban a tökéletes végeredményt legtöbbször egy külső szoftver segítségével érhetjük el, ami pontosan erre lett kifejlesztve. Számtalan paraméter beállításával valóban olyan képet kapunk végeredménynek, ami valósághű, mintha valódi fotó lenne. Ezt a folyamatot a lakberendezési gyártó cégek azzal is próbálják segíteni, hogy termékeikről 3D-s, egy-az-egyben beemelhető fájlokat biztosítanak a tervezők számára. Így pontosan a kiválasztott lámpa, kanapé, vagy más termék kerülhet be a látványtervbe, nem csak egy ahhoz hasonló.
Természetesen így is időigényes feladat a látványterv készítés, függetlenül a szoftver könnyű használhatóságától. Emellett még mindig nagy jelentősége van a kézzel készített rajzoknak, hiszen azok egyedi munkák, szinte művészeti értékkel bírnak. A lakberendezők igény esetén biztosítják a látványterveket is a megálmodott otthonhoz.

Saját munka 19.

Bármilyen ajtó típusból választhatunk klasszikus enteriőrbe illőt (bejárati biztonsági, beltéri nyíló, falban futó tolóajtó)